L’alcalde de Londres demana un nou referèndum sobre el Brexit

Quan falten sis mesos per al divorci, “el Regne Unit afronta dues opcions, un mal acord o cap acord”, ha afirmat Sadiq Khan.

El laborista Sadiq Khan critica la negociació del govern britànic sobre el Brexit
El laborista Sadiq Khan critica la negociació del govern britànic sobre el Brexit / Europa Press

L’alcalde de Londres, el laborista Sadiq Khan, ha criticat aquest diumenge la negociació del govern britànic sobre el Brexit i ha demanat la convocatòria d’un segon referèndum sobre l’eixida del Regne Unit de la Unió Europea.

Quan falten sis mesos per al divorci, el Regne Unit afronta dues opcions, un “mal acord o cap acord”, ha afirmat l’alcalde en un article publicat en el diari The Observer. En la seua opinió, el debat actual està centrat en les ambicions polítiques de l’exministre d’Afers Estrangers, Boris Johnson, en comptes de parlar sobre la importància de concretar un pacte.

Els últims dies, els mitjans han revelat que diversos diputats conservadors euroescèptics s’han reunit a Londres per a estudiar com desafiar el lideratge de la primera ministra britànica, Theresa May, per a oposar-se a la seua proposta de Brexit suau continguda en el que es coneix com a pla Chequers.

Aquesta proposta contempla crear una àrea de lliure comerç per a béns, la qual cosa evitaria els controls de duanes i mantindria oberta la frontera irlandesa. No obstant això, els euroescèptics rebutgen aquesta mesura per considerar que el Regne Unit seguiria lligat al bloc europeu i faria difícil negociar amb països fora de la Unió.

L’alcalde de Londres ha admés que no imaginava que demanaria la convocatòria d’un segon referèndum, però que està cada vegada més alarmat per la “caòtica” situació de les negociacions amb Brussel·les, envoltades de “confusió i un punt mort”.

“És per això”, ha afegit el polític laborista, “que és necessària una votació pública sobre qualsevol acord o bé un vot negatiu, juntament amb l’opció de quedar-se en la Unió Europea”.

Hi ha incertesa sobre si Londres i Brussel·les podran aconseguir un pacte per a l’octubre, la meta que s’han fixat, si bé el negociador comunitari, Michel Barnier, ha expressat que podria haver-hi acord en sis o huit setmanes.

Una de les principals preocupacions és la frontera entre la República d’Irlanda i la província britànica d’Irlanda del Nord, ja que l’objectiu és mantindre-la oberta a fi de no perjudicar-ne el procés de pau.

També et pot interessar