L'aire que ens mata

Més de 7 milions de persones moren cada any per la contaminació de l'aire que respirem.

Un home camina  pels camps enmig de la boira contaminada de Nova Deli
Un home camina pels camps enmig de la boira contaminada de Nova Deli / Adnan Abidi (Reuters/File Photo)

La contaminació de l'aire és la causa directa de la mort de 7 milions de persones al món, segons un informe que acaba de difondre l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Aquest organisme de Nacions Unides assenyala amb preocupació que, a pesar de tots els esforços que s'han fet per combatre el calfament climàtic i l'augment dels nivells de CO2,  l’índex de contaminació en l'aire que respirem els humans han quedat estabilitzats, però encara no s'han rebaixat. 

Actualment, 9 de cada 10 persones d'aquest planeta respira un  aire contaminat a uns nivells "molt perillosos per a la salut", segons ha declarat la directora de Salut Pública de l'OMS, María Neira.

La pol·lució ambiental seria la causa desencadenant de la quarta part de les morts que  hi ha a tot el món  per malalties del cor, ictus cerebrals i càncers de pulmó, i del 30 per cent de les atribuïdes a l'obstrucció respiratòria.

Com sempre, els països pobres són els que paguen la factura més cara, ja que el 90 per cent d'aquestes morts es registren en aquelles zones.  I és que, a la contaminació causada pels vehicles o per una indústria poc regulada, s'afegeix la denominada pol·lució interior: l'ús d'energies no netes com ara la llenya, el fem d'animal o el querosé per a cuinar i calfar l'interior de les vivendes. Les dones i els xiquets són els més afectats per aquesta contaminació interior, que és responsable de vora la meitat de les morts provocades per respirar aire impur.

Nacions Unides organitzarà enguany, a la tardor, una conferència mundial per posar en marxa les accions  necessàries que ajuden a frenar i a reduir els nivells de contaminació de l'aire que respiren els éssers vius d'aquest planeta.    

També et pot interessar

stats