L'adéu de l'era Castro a Cuba

El Parlament proposa Miguel Díaz-Canel, de 57 anys, per a la presidència del país.

El Parlament proposa Miguel Díaz-Canel per a la presidència del país
El Parlament proposa Miguel Díaz-Canel per a la presidència del país / Reuters

La constitució del nou Parlament de Cuba culminarà amb el relleu del president Raúl Castro, que ha començat dimecres i que es prolongarà fins dijous.

Per primera vegada en 60 anys, el cap de l'estat no serà de la família Castro ni portarà el seu cognom, encara que el nou president governarà uns anys a l'ombra de Raúl, el germà omnipotent i omnipresent de Fidel, la gènesi de la revolució cubana, el revolucionari rebel fill d'un gallec de la Galícia profunda.

El Parlament ha proposat Miguel Díaz-Canel, actual vicepresident, com a candidat únic a president del Consell d'Estat, un home de plena confiança dels militars i del clan Castro.

Ara, Raúl Castro finalitza el seu últim mandat com a cap de l'estat, després d'assumir la presidència del Partit Comunista de Cuba (PCC) i la presidència del país en l'any 2008, huit anys abans que morira l'últim gran líder revolucionari del segle XX. Fidel va delegar en el seu germà Raúl en 2006 perquè patia una malaltia greu. Raúl se'n va, però es queda fins al 2021 comandant el PCC, l'únic partit legal de l'estat, com a secretari general, el verdader òrgan de poder a l'illa.

La constitució d'aquesta novena legislatura del parlament, amb discursos llargs i eterns a la manera cubana, com sempre es feia en temps de Fidel i després amb el seu germà Raúl, durarà dos dies. L'acte de constitució de l'Assemblea Nacional té lloc al Palau de Convencions de l'Havana i estarà format per 605 diputats que van resultar elegits en els comicis de l'11 de març.

El nomenament de Díaz-Canel, de 57 anys, suposarà en la pràctica un salt generacional en la presidència de Cuba. Al contrari que la vella guàrdia militar, no va participar en l'assalt de la caserna de Moncada de 1953, ni va combatre contra Batista a Sierra Maestra. Va nàixer ja en 1960, amb Fidel en el poder. Díaz-Canel no ha respirat un altre aire que el castrisme i els Castro.

Una bona part de la població espera que, al capdavant de la presidència, avance en les tímides reformes dutes a terme per Raúl Castro, en dues dècades. Al carrer, entre la població, mentre es constitueix el nou parlament, sembla que cada dia s'esvaeix un poc més el record de Fidel, eI gran amic de Manuel Fraga.

També et pot interessar

stats