L’actriu Jane Fonda és arrestada per quarta vegada

Després de passar la nit en presó ha promés tornar a manifestar-se.

Jane Fonda és detinguda per la policia del Capitoli
Jane Fonda és detinguda per la policia del Capitoli / Reuters

Detenen l’actriu nord-americana Jane Fonda per quarta vegada en menys d’un mes des que van començar els “Divendres de simulacre d’incendi” (Fire Drill Friday).

Inspirada per l’activista mediambiental Greta Thunberg i el moviment de vaga estudiantil pel clima “Fes vaga amb nosaltres” (#strikewithus) l’actriu Jane Fonda ha decidit traslladar-se a Washington durant quatre mesos per a dedicar-se a la lluita contra el canvi climàtic.

Cada divendres des de l’11 d’octubre Fonda i la resta d’activistes, majoritàriament dones, que conformen la plataforma Fire Drill Friday es manifesten a les escales del Capitoli, i cada divendres són detingudes.

Subscrivint les paraules de Greta Thungberg (“Hem d’actuar com si la nostra casa estiguera en flames, perquè ho està”), Fonda anima totes les persones que estiguen prop de la capital dels Estats Units a unir-se a ella cada divendres.

Fins ara ho han fet actrius i actors com Rosanna Arquette, Catherine Keener, Ted Danson o el company de repartiment de Fonda Sam Waterston, així com activistes i científiques mediambientals.

Durant l’última protesta, divendres 1 de novembre, el grup d’activistes van desplegar una pancarta gegant amb el lema “Les dones no volen combustibles fòssils nous” al terra del Capitoli, i s’hi assegueren a cantar. Es tracta d’un lloc en què està prohibit protestar, per això aquesta vegada, a més de ser detingudes, han passat la nit en presó.

Fonda era conscient que podia passar la nit al calabós: “Pot ser que aquesta vegada passe la nit en presó, i això està bé si és una nit, una gran cosa!” va bromejar amb la premsa mentre la policia l’emmanillava.

Dissabte 2 de novembre després d’enfrontar-se a la justícia Fonda va ser posada en llibertat i va prometre que tornaria a manifestar-se el divendres següent, acompanyada aquesta vegada pel fundador de la coneguda marca de gelats Ben & Jerry’s i els actors Diane Lane i Mark Ruffalo.

Què demanen?

La principal demanda del grup d’activistes Fire Drill Friday és un New Deal verd, una proposta del partit Demòcrata per a canviar la matriu energètica dels Estats Units cap a les energies renovables.

Però també demanen el respecte de la sobirania i la terra indígenes, la justícia ambiental, la protecció i restauració de la biodiversitat i la implementació de l’agricultura sostenible.

També et pot interessar

stats