L’acord entre el Partit Demòcratic i 5 Estreles manté Conte com a primer ministre d’Itàlia

El líder del moviment antisistema assegura que l’etapa de governar amb el partit d’ultradreta Lliga “està tancada”.

El primer ministre italià, Giuseppe Conte, el passat 20 d’agost a Roma
El primer ministre italià, Giuseppe Conte, el passat 20 d’agost a Roma / Yara Nardi (Reuters)

L’antisistema Moviment 5 Estreles (M5S) s’ha imposat al Partit Democràtic (PD) en les negociacions a contrarellotge per a formar un govern a Itàlia. Els socialdemòcrates han retirat el veto a un gabinet dirigit per Giuseppe Conte, que es mantindrà com a primer ministre.

Ambdues formacions s’han reunit en els últims dies per a intentar llimar asprors i dissenyar un projecte polític que evite comicis a la tardor. El PD havia reiterat que, si s’aliava amb el Moviment 5 Estreles, havien de formar un govern marcadament diferent del que han tingut els antisistema i la ultradretana Lliga des de juny de 2018. Però poc després, el portaveu del PD en la Cambra dels Diputats, Graziano Delrio, declarava als mitjans que la formació liquidava el veto contra Conte i es reprenien les converses.

Els socialdemòcrates i els antisistema han sigut forces enfrontades en els últims anys a Itàlia, però estan forçats a entendre’s. “D’una banda, existeix el risc de l’abisme per a Itàlia. D’altra banda, la possibilitat de subscriure un acord amb el PD en què les parts, radicalment diferents, puguen posar-se d’acord”, ha expressat el ministre Danilo Toninelli.

Però l’encara ministre de l’Interior italià, Matteo Salvini, responsable de causar la crisi després en trencar l’aliança amb el Moviment 5 Estreles, continua demanant comicis anticipats. “Qui té por de les eleccions? Si un ha treballat bé no ha de tindre por”, ha afirmat en un vídeo en directe publicat a través de Facebook. El líder d’ultradreta ha oferit diàleg al Moviment 5 Estreles per a tornar a governar junts, però el mateix Conte ha assegurat que l’etapa d’una administració amb la Lliga “està tancada”.

També et pot interessar

stats