L’acord del Brexit es vota al parlament britànic

Theresa May haurà de plantejar un pla alternatiu en tres dies si el pacte és rebutjat.

L’acord del Brexit es vota al parlament britànic

La Cambra dels Comuns afronta aquest dimarts la històrica votació de l'acord per a l'eixida de la Unió Europea, proposat pel govern conservador de la primera ministra, Theresa May. 

Els diputats participaran en la cinquena i última jornada de debat sobre el pacte, iniciat el passat dimecres passat i que acaba aquest dimarts a les 19 hores amb una declaració de la cap del govern britànic. 

Després d'aquesta intervenció, els parlamentaris procediran a votar, primer les esmenes al tractat que hagen presentat els diferents grups polítics, i, posteriorment, el mateix text consensuat amb Brussel·les.

L'hora de votació de l'acord dependrà del nombre d'esmenes prèvies que accepte a tràmit el president dels Comuns, John Bercow, la qual cosa no se sabrà fins a l'últim moment.

Segons ha manifestat un portaveu de la cambra baixa, els diputats han plantejat dotze esmenes. 

Si, com es preveu, el pacte és rebutjat, May ha de tornar al parlament en el termini de tres dies hàbils, màxim el 21 de gener, per a plantejar un pla alternatiu, la qual cosa determinarà els pròxims passos a seguir.

Depenent del marge de la derrota, no es descartaria que la primera ministra fera una declaració política aquest dimarts a les portes de la seua residència oficial en Downing Street, o podria, en canvi, esperar l'endemà.

La premsa també assenyala que, en cas d'haver de presentar un pla alternatiu, May viatjaria a Brussel·les el dimecres 16 de gener amb la finalitat d'aconseguir noves concessions de Brussel·les. 

Tot indica que l'acord serà rebutjat

Elspeth Williams, representant de la comunitat britànica a Espanya, i partidària de la permanència del Regne Unit en el grup europeu, ha adelantat durant Les notícies del matí que tot indica que la proposta de May serà rebutjada. "Tenim confiança que els diputats no vulguen eixir sense un acord", ha explicat, a més de destacar l'estat d'incertesa en què es troba sumit el país. "Un altre referèndum no és una situació idònia, però l'electorat es mereix una altra oportunitat per a votar", ha afegit tot fent referència als votants indecisos del 2016 que ara "estan molt més informats".

També et pot interessar

stats