Kosovo celebra el quinzé aniversari de la proclamació unilateral de la seua independència de Sèrbia

L’escalada de tensió continua entre tots dos països, que continuen sense normalitzar les seues relacions

Una persona sosté una de les 1133 espelmes per a recordar els xiquets morts durant la guerra kosovar
Una persona sosté una de les 1.133 espelmes per a recordar els xiquets morts durant la guerra kosovar / REUTERS/Laura Hasani

La República de Kosovo celebra aquest divendres el quinzé aniversari de la proclamació unilateral de la seua independència de Sèrbia. Una desfilada de soldats i la policia han sigut aplaudits hui als carrers de Pristina. Entre els actes de celebració de la jornada la ciutadania ha encés més de mil espelmes per a recordar els xiquets morts durant la guerra, a la fi dels anys 90 del segle passat. “La nostra independència es va aconseguir gràcies a l’esforç i el sacrifici, però la nostra independència només prosperarà amb faena” ha declarat el primer ministre de Kosovo, Albin Kurti.

Al nord del país no hi ha hagut cap celebració: la minoria sèrbia d’aquesta zona de Kosovo encara es resisteix a reconéixer l’autoritat de Pristina. Belgrad continua donant suport a aquests 50.000 serbis que no accepten la independència del país, declarada quasi una dècada després d'un alçament contra el règim repressiu serbi. Aquestes accions del govern serbi fan que la tensió augmente entre els dos estats, ja que Belgrad rebutja categòricament reconéixer la sobirania de Kosovo.

Altres països que sí que ho han fet oficialment són els Estats Units i la majoria de membres de la Unió Europea. Entre les excepcions als països que reconeixen Kosovo com a nació independent trobem Espanya.

També et pot interessar

stats