Els kosovars acudeixen a votar en unes eleccions legislatives

Són les quartes des que Kosovo va proclamar la independència en 2008.

Els kosovars acudeixen a votar en unes eleccions legislatives
Els kosovars acudeixen a votar en unes eleccions legislatives

La ciutadania de Kosovo està convocada aquest diumenge a unes eleccions parlamentàries anticipades, les quartes des que va proclamar la independència en 2008. Els sondejos donen un cert avantatge a dues formacions opositores: una de conservadora, de Vjosa Osmani, i una altra de nacionalista, d’Albin Kurti. Tampoc es descarta que puguen quedar en el primer lloc el Partit Democràtic de Kosovo, partit de dreta i que ix del govern, o la coalició formada per l’Aliança pel Futur de Kosovo, del dimissionari primer ministre Ramush Haradinaj i el Partit Socialdemòcrata de Kosovo, una escissió nacionalista.

Durant aquesta jornada, els kosovars elegiran en 2.550 col·legis electorals, des de les 7:00 del matí fins a les 15:00 hores de la vesprada els 120 diputats del Parlament.

Vint escons estan garantits per a les minories, la meitat de les quals són serbis. Només la formació de Llista Sèrbia (SL), té el suport de Belgrad.

Segons els analistes, independentment dels resultats, cap partit podrà governar en solitari, per la qual cosa seran necessàries negociacions per a formar una coalició de dos o més integrants.

La normalització de les relacions amb Sèrbia que exigeix la Unió Europea serà un gran repte per al nou govern de Kosovo, després que el diàleg quedà interromput al novembre de l’any passat, quan Kosovo va imposar aranzels del 100% als productes importats de Sèrbia.

Aquestes eleccions se celebren dos anys abans del que estava previst com a conseqüència de la dimissió de Haradinaj, un antic comandant guerriller, després de declarar-lo sospitós el tribunal que jutja els crims de guerra a Kosovo entre 1998 i 2000.

També et pot interessar

stats