Kofi Annan, una vida dedicada a les organitzacions internacionals

L'exsecretari general de l'ONU va ser el primer subsaharià al front de l'ONU. Al 2001 rebé el Nobel de la Pau.

Una vida dedicada a les relacions internacionals | France Press
Una vida dedicada a les relacions internacionals | France Press

Kofi Annan ha mort als 80 anys a Berna (Suïssa), després d'una malaltia ràpida però que la família no ha volgut donar a conéixer i ha reservat de moment per a la seua intimitat. Al seu país, Ghana, han decretat una setmana de dol.

La seua vida ha estat dedicada a les relacions internacionals i, sobretot, a la cerca de la pau. En la seua mort han sigut molts els líders mundials que l'han definit com un incansable lluitador per la pau i la igualtat.

Va nàixer el 1938 a la localitat ghanesa de Kumali. Va estudiar economia al seu país i després amplià estudis als Estats Units i a Suïssa.

El període més rellevant de la seua vida fou el comprés entre el 1997 i el 2006, quan va ser secretari general de l'Organització de les Nacions Unides (ONU). Durant aquest període, el 2001, va rebre el premi Nobel de la Pau, en reconeixement per la seua implicació en la resolució de conflictes internacionals.

Després d'acabar els estudis, a partir del 1962 va desenvolupar diverses tasques a l'ONU. Quan el 1993 és designat sotssecretari de les Nacions Unides, l'organització internacional s'enfronta a conflictes com el genocidi de Ruanda i la guerra de Bòsnia. Són dos casos de fracàs de l'organització internacional que marquen Annan. Assumeix el repte de fer comprendre la necessitat i la legitimitat d'intervenció en cas de violació dels drets humans.

Quatre anys més tard, el dia 1 de gener de 1997, Kofi Annan es converteix en el primer subsaharià que assumeix la secretaria general de lONU.

Quan el 2001 el reconeixen amb el Nobel de la Pau, manifesta que ell ha tractat de situar l'ésser humà en el centre de tot allò de què ens ocupem: de la prevenció dels conflictes, del desenvolupament i dels drets humans.

Un moment difícil per a Kofi Annan fou la intervenció a l'Iraq el 2003, per una coalició internacional al marge de l'ONU; la que va impulsar el nord-americà George Bush, amb Blair i Aznar a les Açores. Annan va defensar categòricament que aquella guerra era una intervenció il·legal.

També fou difícil per a l’exsecretari general de l'ONU la corrupció que va generar-se al voltant del programa de l'ONU per a l'Iraq 'Petroli per aliments'. 

Després de deixar la direcció de l'ONU, ha continuat vinculat fins a la mort a tasques internacionals. El 2007 fou nomenat president de la Fundació de Suport a l'Organització Mundial contra la Tortura. També fou mediador de l'ONU i de la Lliga Àrab en la guerra de Síria fins al 2012.

Una de les últimes aparicions públiques fou ara fa un mes, quan participà en els actes commemoratius del centenari del naixement del líder sud-africà Nelson Mandela.

També et pot interessar

stats