Kim Jong-un admet que Corea del Nord passa penúries econòmiques

El líder ha inaugurat el congrés de l'únic partit del país i ha reconegut que els resultats del pla quinquennal no són suficients.

Kim Jong-un, durant la inauguració del Partit dels Treballadors de Corea del Nord
Kim Jong-un, durant la inauguració del Partit dels Treballadors de Corea del Nord / Reuters

El líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, ha inaugurat el congrés del Partit dels Treballadors, l'únic del règim, i ha admés les penúries econòmiques que pateix el país, segons ha informat aquest dimecres la propaganda estatal. En la intervenció ha obviat qualsevol esment directe als Estats Units, en un moment en què el diàleg sobre el desarmament segueix en punt mort.

“La manera més segura i ràpida d'afrontar els múltiples desafiaments que encarem ara és esforçar-nos al màxim per a enfortir el nostre poder i capacitat d'autosuficiència”, ha dit en el seu discurs, pronunciat dimarts però reproduït íntegrament aquest dimecres per l'agència KCNA i el diari Rodong. El dirigent nord-coreà llançava aquesta proposta després de reconéixer que els resultats del pla quinquennal aprovat en l'anterior congrés de 2016 “van quedaren en la majoria de les àrees molt per davall de l'esperat” i que el país passa pels seus “pitjors dies”.

Parlar en termes negatius és un gest poc habitual per al règim de Corea del Nord, però ja és la segona vegada que Kim Jong-un admet les dificultats que travessa el país, afectat el 2020 pel pas de tres tifons i els efectes de la pandèmia de la Covid-19. En el 75é aniversari de la fundació del Partit dels Treballadors, celebrat el passat 10 d'octubre, el mandatari reconeixia entre llàgrimes les mancances que encara la ciutadania d'un país ja de per si afectat per sancions internacionals i que, a més, va tancar hermèticament les fronteres a l'inici de la pandèmia.

També et pot interessar