Kenya i Somàlia reobrin la frontera comuna després de dotze anys tancada pels atacs jihadistes

Obriran tres punts tancats des de 2011 i es farà de manera gradual en els pròxims 90 dies

Un soldat ugandés de la Missió de la Unió Africana a Somàlia (AMISOM) camina per una trinxera al llarg de la primera línia del districte de Yaaqshiid, el 23 de novembre de 2011 prop de Mogadiscio, Somàlia
Un soldat ugandés de la Missió de la Unió Africana a Somàlia (Amisom) camina per una trinxera al llarg de la primera línia del districte de Yaaqshiid, el 23 de novembre de 2011 prop de Mogadiscio, Somàlia / Stuart Price / Europa Press

Kenya i Somàlia han acordat aquest dilluns la reobertura gradual de tres punts fronterers entre tots dos països en els pròxims 90 dies, tancats des de 2011 a causa dels atacs del grup jihadista somali Al-Shabab, segons han informat les autoritats dels dos governs. Es tracta dels punts Mandera-Butla Hawa, Liboi-Harhar-Dhobley i Kiunga-Ras Kamboni.

El secretari del gabinet de l'Interior kenyà, Kithure Kindiki, ha indicat que aquesta mesura busca enfortir la cooperació transfronterera, la comunicació, l'intercanvi d’informació i millorar la infraestructura i els llaços bilaterals entre tots dos països. Igualment, ha assenyalat que redoblaran els esforços per a lluitar contra l'extremisme violent.

Per la seua part, el ministre de Seguretat de Somàlia, Mohamed Ahmed Sheikh Ali, ha assenyalat que els desafiaments transfronterers són massa complexos perquè un sol país els enfronte. També ha al·ludit a la sequera recurrent, el tràfic de persones, el comerç il·legal i els delictes transnacionals com alguns dels principals problemes que enfronten les comunitats que resideixen aquestes àrees.

En l’any 2011, l'exèrcit de Kenya va envair Somàlia per a lluitar contra els jihadistes i el febrer de 2012 les tropes kenyianes es van incorporar a les forces de la Unió Africana a Somàlia, que combaten als fonamentalistes al costat de l'exèrcit somali. Des de llavors aquests jihadistes, afiliats a la xarxa terrorista Al-Qaeda des de 2012, han perpetrat nombrosos atacs a Kenya, el més greu d'Al-Shabab en sòl kenyà a l'abril del 2015, quan 148 persones van morir en l'assalt a la Universitat de Garissa.

Al-Shabab perpetra sovint atemptats a la capital somali, Mogadiscio, i en altres punts de Somàlia, per a enderrocar el govern central que té el suport de la comunitat internacional i instaurar per la força un Estat islàmic (ultraconservador) de tall wahabí .

També et pot interessar

stats