Kamala Harris fa història com a candidata a la vicepresidència dels EUA i planteja un futur sense divisions racials

El grup demòcrata es mostra alarmat per les crítiques de Trump sobre la votació per correu i per les retallades en el servei postal.

Kamala Harris durant la convenció demòcrata
Kamala Harris durant la convenció demòcrata / Kevin Lamarque (Reuters)

Kamala Harris ha fet oficial la seua candidatura a la vicepresidència dels Estats Units pel partit demòcrata, urgint la ciutadania a votar per Joe Biden i acusant Donald Trump de fracassar en el lideratge d’un govern que ha costat vides durant una pandèmia.

Fent història com la primera dona negra i asiàtica nord-americana que ostenta aquest alt càrrec, Harris ha fet una crida aquest dimecres a l’electorat multiracial per a derrocar l’actual executiu “incompetent” el pròxim tres de novembre. “Hem de triar un president que ens ajunte a tots, negres, blancs, llatins, asiàtics i indígenes, per a aconseguir el futur que desitgem col·lectivament. Hem de triar Joe Biden”, ha expressat la senadora i antiga fiscal de Califòrnia des de la ciutat natal de Biden, Wilmington (Delaware), que estava pràcticament buit a causa de les mesures de seguretat per a contindre el coronavirus.

L’expresident dels Estats Units, Barack Obama, també ha mostrat un fort retret al seu successor republicà, afirmant que Trump havia utilitzat el poder del seu despatx només per “ajudar-se a ell mateix i als seus amics”. “Ja fa prop de quatre anys que no ha mostrat cap interès per posar-se a la faena”, ha manifestat, a més de qualificar el seu mandat com “una demostració més del fet que pot obtindre l’atenció que desitja”.

Si és elegit Biden, de 77 anys, seria la persona més major a convertir-se en president dels Estats Units, provocant l’especulació que només servirà un mandat. La nominació per a la vicepresidència convertiria Harris, de 55 anys, en la possible candidata per al 2024. La senadora californiana, per la seua part, és la primera afroamericana que aspira a la vicepresidència i tan sols la tercera dona que es presenta a aquest càrrec. Les dues primeres, la demòcrata Geraldine Ferraro el 1984 i la republicana Sarah Palin el 2008, no van aconseguir arribar al govern.

Una altra dona que va deixar una empremta en la memòria col·lectiva va ser Hillary Clinton, quan va presentar el passat 2016 la seua candidatura a la presidència. Ella ha precedit aquest dimecres Harris i Obama per a demanar als nord-americans que acudisquen en massa a les urnes. “Durant quatre anys, la gent m’ha dit: ‘No em vaig adonar de com era de perillós’, ‘tant de bo poguera tornar arrere’ o ‘deguí haver-hi votat’”, ha lamentat Clinton, que va perdre les eleccions contra Trump. La també ex-primera dama ha instat la població que si voten per correu, ho sol·liciten i ho envien “com més prompte millor”, en al·lusió als recents entrebancs a l’hora de votar per aquesta modalitat. El grup demòcrata s’ha mostrat alarmat per les freqüents crítiques de Trump sobre la votació per correu electrònic i per les retallades en el servei postal.

També et pot interessar

stats