Kamala Harris crida els nord-americans a “veure més enllà de la crisi”

Fa història en convertir-se en la primera dona, la primera persona negra i la primera d'origen asiàtic que ocupa la vicepresidència dels EUA.

Kamala Harris xoca els punys amb Joe Biden, durant la presa de possessió a Washington, els Estats Units
Kamala Harris xoca els punys amb Joe Biden, durant la presa de possessió a Washington, els Estats Units / Jonathan Ernst (Reuters)

La vicepresidenta dels Estats Units, Kamala Harris, ha cridat als nord-americans a “veure més enllà de la crisi”, en la seua primera intervenció pública després de jurar el càrrec. Harris, que ha fet història en convertir-se en la primera dona, la primera persona negra i la primera d'origen asiàtic que ocupa la vicepresidència dels EUA, ha intervingut durant un espectacle per a celebrar el començament de l'administració de Joe Biden. “En molts sentits, aquest moment encarna el nostre caràcter com a nació, demostra qui som. Fins i tot en temps foscos, no sols somiem, fem”, ha assegurat Harris.

“Disparem a la lluna i després hi plantem la nostra bandera. Som valents i ambiciosos. No ens acovardim en la nostra creença que vencerem, que ens alçarem. Aquesta és l'aspiració nord-americana”, ha descrit Harris, que ha citat com a exemple el president Abraham Lincoln, de qui ha dit que “va veure un futur millor”. També ha fet esment al líder afroamericà Martin Luther King, que “va lluitar per la justícia racial i la justícia econòmica”. La vicepresidenta ha considerat que l'aspiració nord-americana va impulsar les dones d'aquesta nació a exigir igualtat de drets i als autors de la carta de drets a reclamar llibertats. I ha desgranat que aquesta aspiració ha inspirat científics, pares, innovadors i educadors, famílies i comunitats.

“Això és el que el president Joe Biden ens ha cridat a convocar ara, el coratge de veure més enllà de la crisi, per a fer el que és difícil de fer, per a fer el que siga bo per a unir-nos, per a creure en nosaltres mateixos, creure en el nostre país, creure en el que podem fer junts”, ha rematat.

Qui és Kamala Harris?

El seu nom, Kamala, fa esment al seu origen indi, ja que significa “lotus” i és una de les denominacions de la deessa hindú Lakshami. La política demòcrata va nàixer en Oakland, Califòrnia, l'any 1964 en una família d'immigrants. La seua mare, Shyamala Gopalan, activista de drets civils, va ser una científica especialitzada en càncer de mama que va emigrar de l'Índia en els anys 60 per a estudiar un doctorat a la Universitat de Califòrnia Berkeley. El seu pare, Donald Harris, va nàixer a Jamaica i va ser catedràtic de la Universitat de Stanford. També té una germana, Maya Harris, que va treballar per a la campanya d'Hillary Clinton. Kamala es va casar el 2014 amb Douglas Emhoff, qui es dedica a l'advocacia en la indústria mediàtica i de l'entreteniment, i té dos fillastres: Cole i Ella Emhoff.

Malgrat el seu origen multicultural, Harris prefereix descriure's a si mateixa simplement com “una nord-americana”, i assegura que sempre s'ha sentit bé amb la seua identitat. La senadora atribueix a la seua mare el mèrit de no haver tingut problemes d'identitat, ja que ella va créixer bevent de la cultura índia, però al mateix temps sentint-se orgullosa de ser afroamericana.

Harris va estudiar a la Universitat Howard, un dels històrics centres afro-nord-americans d'estudis superiors del país, i a la Universitat de Califòrnia-Hastings, per a aconseguir un títol en Dret i començar la seua carrera en l'oficina del fiscal de districte del comtat d'Alameda. Es va convertir en fiscal de districte de San Francisco el 2003, abans d'aconseguir ser la primera dona i la primera dona negra a exercir el càrrec de fiscal general de Califòrnia el 2010.

En els seus de dos mandats com a fiscal, Harris va demostrar tindre mà dura, especialment amb la població negra. Dins dels sectors més esquerrans, Harris ha sigut criticada per la seua actuació com a fiscal, ja que durant els seus mandats van augmentar les condemnes de presó, especialment les relatives a delictes vinculats a les drogues. Però al mateix temps es va guanyar la reputació d'estrela ascendent del Partit Demòcrata, la qual cosa la va impulsar per a convertir-se en senadora per Califòrnia el 2016. En el Senat es va guanyar el suport dels progressistes per la seua incisiva manera d'interrogar els nominats del president Trump per a diferents càrrecs.

Va llançar la seua candidatura a la presidència a Oakland el 2019 i va demostrar la seua experiència com a exfiscal en posar Biden contra les cordes en els debats. Harris va posar fi a la seua candidatura el desembre de 2019 i va anunciar el seu suport a la candidatura de Biden el març de 2020 fins a arribar ara a la vicepresidència dels Estats Units.

També et pot interessar

stats