La justícia de Xile ordena confiscar més d'1,6 milions de dòlars de béns de Pinochet

La Cort Suprema ha condemnat també tres militars retirats per delictes econòmics en el marc del cas Riggs.

El dictador Augusto Pinochet, en una foto d'arxiu
El dictador Augusto Pinochet, en una foto d'arxiu / Reuters

La justícia xilena ha tancat definitivament aquest divendres el denominat cas Riggs. Després de 14 anys d'investigació, la Cort Suprema de Xile ha ordenat confiscar més d'1,6 milions de dòlars dels béns  del dictador Augusto Pinochet i ha condemnat tres militars retirats per la seua responsabilitat en el delicte de malversació de cabals públics en el marc d'aquesta trama.

Segons fonts judicials, l'alt trobunal ha sentenciart els militars retirats Gabriel Vergara Cifuentes, Juan Ricardo Mac-Lean Vergara i Eugenio Castillo Cádiz a penes de quatre anys de presó amb el benefici de llibertat vigilada, per la seua responsabilitat en els delictes econòmics jutjats. Mac-Lean i Castillo hauran de pagar també una multa de poc més de 525.000 pesos xilens (uns 680 euros).

D'altra banda, la vídua de Pinochet, Lucía Hiriart, ha sol·licitat l'anulació del decomís dels béns. Un estudi de la Universitat de Xile va determinar l'any 2010 que Pinochet va acumular una riquesa superior a 21,32 milions de dòlars, dels quals 17,86 no tenien una justificació comptable.

La recerca judicial del cas Riggs es va obrir el 2004 després que una subcomissió del Senat dels Estats Units revelara l'existència dels comptes secrets en el Riggs Bank d'EUA i altres entitats financeres. El descobriment es va fer enmig de les indagacions obertes arran dels atemptats de 2001 a les Torres Bessones i el Pentàgon.

En morir, al desembre de 2006, Pinochet ja estava processat en el cas Riggs, per frau al fisc i falsificació de passaports i desaforat (que és el pas previ al processament) per malversació de fons públics.

A l'octubre de 2007, el jutge Carlos Cerda, el segon a càrrec del cas, va processar 23 familiars i col·laboradors del dictador ja mort per malversació de cabals públics, però un mes després la Cort Suprema va revocar 15 dels processaments.

Aquesta mesura va beneficiar, entre altres, la vídua de Pinochet, els seus cinc fills; el seu antic marmessor, Óscar Aitken, i el comptable José Sobarzo.

En 2013, el jutge Valderrama va decidir tancar una part de la recerca que pretenia determinar si el tràfic d'armes va ser un dels mètodes amb què Pinochet va incrementar la seua fortuna a 21 milions de dòlars.

També et pot interessar

stats