La justícia holandesa anul·la el toc de queda perquè entén que el govern es va extralimitar

L'executiu presenta un recurs urgent per a evitar la fi immediata de les restriccions per a contindre la pandèmia.

La gent patina sobre el gel en un canal d'Amsterdam, Països Baixos, el 14 de febrer
La gent patina sobre el gel en un canal d'Amsterdam, Països Baixos, el 14 de febrer / Eva Plevier (Reuters)

Un tribunal de la Haia ha ordenat l'alçament immediat del toc de queda decretat pel govern dels Països Baixos per a contindre la pandèmia de coronavirus, en entendre que limita llibertats fonamentals i que s'havia d'haver consultat abans amb el Parlament. Els jutges, que s'han pronunciat a partir d'un recurs presentat per un grup contrari a aquesta mesura, han determinat que, malgrat que l'executiu de Mark Rutte va fer ús d'una llei que li confereix poders especials en situacions excepcionals, en el cas del toc de queda "no hi havia una urgència especial".

En aquest sentit, el tribunal considera que qualsevol mesura que interferisca en les llibertats de moviment de la ciutadania ha d'arribar després d'una revisió "extremadament acurada", un fet que no s'hauria donat en aquest cas, en el qual el govern va actuar pel seu compte i sense consultar els legisladors.

La imposició del toc de queda de 21:00 a 04:30 hores va provocar diverses nits de disturbis als Països Baixos, si bé les autoritats en van defendre la importància, de la mateixa manera com va passar en el cas d'altres mesures adoptades en aquell moment, com la suspensió de l'activitat no essencial i el tancament dels col·legis.

Les restriccions a la mobilitat nocturna van entrar en vigor el 23 de gener i, encara que es va plantejar inicialment per a tres setmanes, el govern va decidir estendre'l almenys fins al 2 de març. Eixir al carrer sense justificació en hores prohibides podia castigar-se amb 95 euros de multa.

La Fiscalia ha recorregut per a evitar que el toc de queda s'alçara aquest mateix dimarts i ha sol·licitat mesures cautelars, de tal manera que l'última resolució judicial no s'aplique fins que no s'hagen estudiat les impugnacions oficials. I un tribunal neerlandés ha decidit d'urgència permetre que el govern el matinga fins divendres que ve, quan està prevista la tramitació substancial del recurs contra una sentència prèvia d'un altre jutge que va exigir alçar aquesta restricció de manera immediata.

El govern neerlandés ha emfatitzat la importància que té el fet de mantindre aquesta mesura per a frenar els contagis en una situació d'emergència sanitària.

També et pot interessar

stats