La justícia condemna l'Organització Trump a pagar 1,61 milions de dòlars per evasió fiscal

Dues empreses del grup han sigut declarades culpables d'operar una trama d'evasió fiscal durant anys

Trump, en l'entrada de Mar-a-Lago a Palm Beach, Florida (arxiu)
Trump, en l'entrada de Mar-a-Lago a Palm Beach, Florida (arxiu) / Carlos Barria (Reuters)

Un jutge del Tribunal Suprem de Nova York ha condemnat aquest divendres l'Organització Trump a pagar una multa d’1,61 milions de dòlars després que fa un mes fora declarada culpable d'operar una trama d'evasió fiscal durant anys.

A principis de desembre, un jurat va declarar culpable de 17 delictes econòmics dues empreses pertanyents a l'organització de l'expresident Donald Trump, Trump Corporation i Trump Payroll Corporation, en un cas en el qual no estaven acusats ell ni els seus familiars.

Es tracta de la màxima pena que havia recomanat per a la sentència la Fiscalia de Manhattan, encapçalada pel fiscal Alvin Bragg, que va aplaudir la decisió en un comunicat i la va considerar "transcendental" per a donar exemple a altres companyies i executius.

La multa se la reparteixen quasi per igual les dues divisions de l'organització: Trump Corporation (810.000 dòlars) i Trump Payroll Corporation (800.000), una xifra menor per a una organització que mou milers de milions, però que suposa una taca en la reputació empresarial de Trump.

Dimarts passat, el tribunal va condemnar al que va ser durant anys màxim cap financer de l'Organització, Allen Weisselberg, a cinc mesos de presó per quinze càrrecs de frau fiscal, en confirmar-se l'existència d'un sistema d'evasió d'impostos i precisar que el beneficiava tant a ell com a la companyia. La condemna a Weisselberg va ser molt lleu, ja que podrà ser excarcerat després de cent dies en accedir a reconéixer la seua culpabilitat després d'un pacte amb la Fiscalia.

Els advocats de l'Organització Trump han tractat durant mesos d'insistir que la trama d'evasió fiscal va ser per a ús i gaudi del propi Weisselberg, però la sentència tira per terra aquests arguments i deixa clar que els manejos fiscals del cap financer servien abans de res per a beneficiar a l'organització.

També et pot interessar

stats