La justícia del Brasil manté la condemna a Lula per corrupció i blanqueig de capitals

Els magistrats que investiguen el cas rebutgen el recurs de l’expresident i consideren que va beneficiar les constructores Odebrecht i OAS.

Lula da Silva, en una imatge d'arxiu
Lula da Silva, en una imatge d'arxiu / Sebastião Moreira (Efe)

Un tribunal de segona instància del Brasil ha negat el recurs de l’expresident Luiz Inácio Lula da Silva i li manté la condemna a 17 anys de presó per corrupció passiva i blanqueig de capitals.

Els tres magistrats que investiguen el cas han rebutjat per unanimitat l’apel·lació de l’exmandatari i han ratificat la decisió que havien dictaminat al novembre. El jutge Joao Pedro Gebran ha considerat que els punts expressats per la defensa sobre unes suposades contradiccions “busquen una nova discussió sobre el que ja van decidir”. El tribunal igualment va negar una petició que el juí virtual celebrat a causa de la pandèmia fora suspés i ajornat per a una sessió presencial.

Els advocats de Lula qualifiquen la condemna d’“injusta i arbitrària” i han criticat el fet de no poder participar en el juí virtual i “fer les intervencions previstes en la llei”. “Aquesta situació comporta la violació de la garantia constitucional de defensa i de les prerrogatives dels advocats”, ha assenyalat en un comunicat l’advocat principal de Lula, Cristiano Zanin.

Amb la resolució de hui es confirma la sentència que es va publicar al novembre, quan van elevar per unanimitat a 17 anys i 1 mes de presó la pena de Lula davant dels 12 anys i 11 mesos de presó que li havia sigut imposada en primera instància en l’anomenat cas Atibaia. En aquella ocasió, els jutges van considerar que va quedar comprovat que Lula va rebre prop d’un milió de reals (vora 160.000 euros) de les constructores Odebrecht i OAS, a canvi d’afavorir les empreses en contractes amb l’estatal Petrobras.

Sobre l’expresident ja pesa una altra condemna ratificada en tercera instància, després que la justícia donara per provat que va rebre un apartament en una platja a Guarujá, a l’estat de Sao Paulo, a canvi de favors a la constructora OAS i per la qual Lula ja va passar 580 dies a la presó.

També et pot interessar

stats