La justícia bloqueja temporalment part del pla de Trump per a construir el mur

Respon a una demanda presentada per 20 estats, una organització ecologista i una altra de defensa dels drets civils.

El president dels Estats Units, Donald Trump
El president dels Estats Units, Donald Trump / Jim Lo Scalzo (EFE)

Un jutge federal dels Estats Units ha emés aquest divendres una ordre que bloqueja de forma temporal la decisió del govern que presideix Donald Trump de desviar milers de milions de dòlars del pressupost del Pentàgon i del Tresor per a la construcció d’un mur a la frontera amb Mèxic. 

El magistrat, Haywood Gilliam, dels jutjats d’Oakland, a Califòrnia, dona així la raó a la demanda que havia presentat contra el govern federal una coalició de 20 estats −la majoria governats per demòcrates−, una organització ecologista i una altra de defensa dels drets civils. 

“Quan el Congrés rebutjà la sol·licitud de l’executiu d’assignar-hi fons, la posició que pren l’executiu de trobar una fórmula per a gastar aquests fons sense el Congrés no s’adequa als principis fonamentals de la separació de poders que es remeten a l’origen de la república”, ha argumentat el jutge. 

El Congrés va aprovar al febrer 1.375 milions de dòlars per a construir el mur. Una xifra que quedava molt lluny dels 5.700 que Trump havia demanat, cosa que va dur el mandatari a declarar una emergència nacional a la frontera amb Mèxic amb l’objectiu d’aconseguir els fons sense la necessitat que els autoritzara la cambra baixa, que controlen els demòcrates. 

Amb l’emergència nacional, el govern de Trump hi va reassignar vora 6.600 milions de dòlars que prèviament havien aprovat el Pentàgon i el Departament del Tresor i que, sumats als 1.375 que el Congrés sí que va destinar al mur, havien de servir per a construir-ne prop de 376 quilòmetres i permetre al president començar a complir la seua principal promesa de campanya. 

“El control absolut del Congrés sobre les despeses federals, −fins i tot quan aquest control pot frustrar els desitjos de la branca executiva, en relació amb iniciatives que es consideren importants− no és una fallada del nostre sistema constitucional. Al contrari, n’és una característica essencial”, va apuntar el magistrat. 

La decisió judicial té caràcter temporal i d’urgència a l’espera que el jutge tinga més temps per a estudiar el cas abans d’emetre una sentència definitiva. 

També et pot interessar

stats