El jurista ultraconservador Kaïs Saïed arrasa en les eleccions presidencials a Tunísia

Sense experiència política, obté més del 70 per cent dels sufragis en la segona volta, segons el sondeig a peu d'urna.

Kaïs Saïed, després de conéixer el sondeig que li dona la victòria en les eleccions presidencials a Tunísia
Kaïs Saïed, després de conéixer el sondeig que li dona la victòria en les eleccions presidencials a Tunísia / Zoubeir Souissi (Reuters)

A Tunísia, els ciutadans han acudit a les urnes per a triar un nou president i han optat per la imatge seriosa i austera que projecta el jurista ultraconservador Kaïs Saïed, que ha obtingut en la segona volta una aclaparadora victòria sobre el seu rival, l'empresari populista Nabil Karoui.

Segons el sondeig a peu d'urna, el candidat independent Saïed hauria obtingut un 72,53 per cent, quasi 50 punts més que el seu rival, el magnat de la televisió Nabil Karoui, que acumularia un 27,47 per cent. Són les segones eleccions en democràcia des de la caiguda en 2011 de la dictadura i la participació ha superat el 60 per cent.

Ideològicament, Saïed és profundament conservador, favorable a la pena de mort i contrari a l'homosexualitat. També es declara proteccionista en el terreny econòmic i defensor de les empreses públiques.

Saïed no té un partit darrere amb representació en el Parlament

El president electe no té cap experiència política i, fins fa poc, era un desconegut. De fet, no té un partit que li done suport amb representació al Parlament. Però s'ha guanyat una imatge d'honestedat gràcies a les seues intervencions en els mitjans de comunicació com a comentarista polític.

En un missatge difós a través de les xarxes socials, Saïed ha donat les gràcies i ha assegurat que “la confiança no es malgastarà”. Instants després, centenars de persones s'han llançat als carrers per a celebrar la victòria. “Saïed era l'opció menys dolenta. Estem feliços perquè hem trepitjat la corrupció, a la màfia de sempre”, ha explicat Hasan Ismail, un xicotet empresari en el nord de Tunísia.

Els analistes han expressat els seus dubtes sobre la viabilitat de promeses estrela de Saïed com la descentralització del país, ja que les atribucions de la residència estan limitades. A més, recorden que sense partit polític darrere i sense representació en el Parlament, en el qual la majoria correspon al partit religiós conservador de tendència islamista Ennahda, la seua capacitat de maniobra és escassa.

També et pot interessar

stats