Els Jupetins Grocs prenen París

El moviment contra la pujada dels carburants ha revifat a la capital francesa, on s’han produït enfrontaments amb la policia.

Els antiavalots tracten de contindre els Jupetins Grocs

Milers de persones han pres els carrers de París aquest dissabte per a manifestar-se contra la pujada del preu dels carburants. La capital francesa ha registrat escenes de màxima tensió entre la policia i els manifestants, constituïts en el moviment que s'ha batejat popularment com Jupetins Grocs.

Barricades enceses en flames i gent arrancant llambordes als carrers ha sigut la imatge que ha marcat París durant tota la jornada. Les forces de l'orde franceses han llançat gasos lacrimògens i han utilitzat un canó d'aigua per a rebutjar l'avanç dels milers de persones que tractaven d'apropar-se al palau de l'Elisi, la residència presidencial.

Segons dades del Ministeri de l’Interior, aquest dissabte s’han mobilitzat al voltant de 80.000 persones a tota França, mentre que dissabte passat n'hi va haver vora 300.000.

A primera hora, la policia ha barrat el pas a aquest edifici, part dels Camps Elisis, la plaça de la Concòrdia i altres punts de París. La torre Eiffel ha estat tancada tot el dia, en previsió dels disturbis. La presència de tres-mil policies antiavalots era palesa des d’abans de les huit del matí.

Els Jupetins Grocs, que estaven autoconvocats a les dos de la vesprada, han iniciat les accions abans de les onze. No han respectat la instrucció de la policia, que només els permetia concentrar-se al Camp de Mart, i han tractat d’acostar-se a la zona del palau de l’Elisi. De fet, han omplit els Camps Elisis i han construït barricades en diverses zones del centre de París.

Portaveus informals del moviment han advertit que la mobilització durarà tot el dia i que no accepten ajuntar-se als jardins que hi ha al peu de la torre Eiffel perquè, diuen, ells no van de pic-nic. El govern francés estima que el nombre de manifestants de la ciutat no arriba a cinc mil persones.

Una setmana de conflicte

El moviment dels Jupetins Grocs començà dissabte passat, contra la pujada d’impostos als carburants, tot i que ara ja parlen de la carestia de la vida en general.

Durant els huit dies de mobilització ja han mort dos persones, 620 manifestants i 136 policies han resultat ferits, vint dels quals greus. Vora mil persones han sigut detingudes.

El moviment, que no té un cap visible, ha rebut la comprensió de diversos partits i el suport obert de l’extrema dreta de Marine Le Pen i de la França Insubmisa de Jean Luc Melenchon, d’esquerres.

El ministre de l’Interior ha dit este matí que els manifestants estan seguint les consignes de la dirigent d’ultra-dreta Marine le Pen. La líder de Rassemblement National ha rebutjat radicalment l’acusació.

A d’altres indrets de França també hi ha hagut incidents. A Limoux, al departament d’Aude, una diputada del partit del president Macron, ha denunciat que uns quaranta Jupetins Grocs han entrat als seus camps i li han cremat les vinyes.

També et pot interessar

stats