Els Jupetins Grocs llancen un ultimàtum a Macron en una nova jornada de protesta

La manifestació arriba un dia després del final del Gran Debat Nacional, impulsat per a trobar respostes a la crisi social i política.

Benoit Tessier (Reuters)
Benoit Tessier (Reuters)

Els Jupetins Grocs han llançat un ultimàtum al president de França, Emmanuel Macron, amb una nova manifestació que ha arribat un dia després del final del Gran Debat Nacional, impulsat per a trobar respostes a la crisi social i política.

Aquest dissabte els manifestants s'han enfrontat amb llambordes als antidisturbis, que han respost amb gasos, projectils de goma i canons d'aigua. També han cremat dos establiments simbòlics: la Brasserie Fouquet i la banca Tarneaud. Éric Drouet, un dels portaveus del moviment, ha lamentat en les xarxes socials que els Jupetins Grocs no han sigut escoltats i ha escrit: "Després d'aquesta jornada, almenys per a mi, no hi haurà més manifestacions. Hi haurà accions, haurem de proposar bloquejos". 

Per la seua part, el ministre de l'Interior, Christophe Castaner, ha afirmat que el moviment "insta a la violència i vol sembrar el caos a París", així com que la Policia té orde de "respondre amb fermesa els atacs". 

La principal dels Jupetins Grocs continua sent l'anomenat RIC, Referèndum d'Iniciativa Ciutadana, però també reclamen la dissolució de l'Assemblea Nacional. L'assistència a les manifestacions ha anat decaient setmana a setmana. El dissabte passat es van comptar 28.600 manifestants a tot França, enfront dels 282.000 del 17 de novembre, segons el recompte d'Interior. 

També et pot interessar

stats