Jupetins Grocs: França fa balanç i busca l'eixida

França ha despertat hui amb la ressaca de la revolta dels Jupetins Grocs i amb anuncis de posicionaments polítics per a la setmana que ve.

Greus disturbis a Bordeus
Greus disturbis a Bordeus / AFP

Després del quart acte, ahir, dels Jupetins Grocs, hui és dia de, com diuen els francesos, faire le point, fer balanç.

D’entrada, si ahir semblava que la revolta havia estat més controlada per la policia i els disturbis van ser menors que el dissabte anterior, hui s’ha comprovat que el nombre de mobilitzats va ser el mateix que el dia 1 de desembre: 136.000 persones a tot França. Si hi va haver menys enfrontaments al centre de París, va ser perquè els Jupetins Grocs s’escamparen per tota la ciutat. I també es van produir més disturbis per la resta del país. Especialment dura va ser la jornada a Bordeus.

El primer ministre, Edouard Philippe, ha confirmat que el president Emmanuel Macron es dirigirà al país la setmana vinent, possiblement demà mateix. De moment, Macron s’expressa per Twitteri només parla de l’acció policial. Anit es limitava a donar les gràcies a les forces de l’orde pel seu treball.

També ha recordat Phillippe que està previst obrir un fòrum de diàleg a partir de dissabte vinent, amb sindicats, representants polítics i ciutadans, tal com ell ha dit, per a trobar solucions als problemes dels francesos i de les franceses.

Però l’oposició no creu en les promeses de diàleg. Des de l’ultradreta, Marine Le Pen reclama que Macron diga ja què té previst fer. I l’esquerra de socialistes, comunistes i radicals de la França Insubmisa presentaran a mitjan setmana una moció de censura per a tractar de fer caure el primer ministre, Edouard Phillippe. Amb tot, el que demanen els Jupetins Grocs és la dimissió de Macron, cosa que,amb seguretat, no arribarà.

A les xarxes socials ja s’està convocant, per a dissabte vinent, el cinqué acte dels Jupetins Grocs, que cada vegada concreten més les seues demandes. A més de la ja aconseguida suspensió de la nova taxa dels carburants, volen que torne a aprovar-se l’impost sobre les grans fortunes, que Macron havia suprimit, que es revisen altres impostos i que no es limite la velocitat a 80 km/h en vies secundàries.

També et pot interessar

stats