El juí als responsables dels atemptats de l'11S començarà el 2021

El procés tindrà lloc a la presó de Guantánamo, on es troben reclosos els acusats.

Enderrocs de les Torres Bessones
Enderrocs de les Torres Bessones / Reuters

El juí en el qual es poden enfrontar a pena de mort cinc homes imputats als Estats Units com a organitzadors dels atemptats terroristes de l'11 de setembre de 2001, que van matar quasi 3.000 persones, començarà l'11 de gener de 2021, segons ha avançat aquest divendres The New York Times.

El procés tindrà lloc a la presó de Guantánamo (Cuba), on estan reclosos els individus, entre ells Khalid Shaikh Mohammed, considerat el cervell de l'11S, en custòdia dels EUA des de 2003 i a la base militar des de 2006, indica el diari.

El primer pas serà la selecció del jurat militar, compost per dotze persones i quatre suplents, que pot allargar-se mesos, ja que els EUA han de dur els seus militars des de terra fins a Guantánamo i tornar-los a causa de l'escàs allotjament a la base. Açò podria fer que la data de l'enjudiciament s’acostara al vinté aniversari dels atacs terroristes.

El rotatiu publica una orde del jutge que inclou un calendari perquè el procés judicial s'inicie al gener de 2021, i que situa, en primer lloc, el pròxim 1 d'octubre com la data límit perquè els fiscals lliuren una llista de materials als advocats defensors dels acusats.

Els cinc individus processats van ser imputats en el cas el 5 de maig de 2012, en una sala especial de seguretat nacional d'un tribunal de Guantánamo, i és la primera vegada que un jutge estableix una data de començament per al juí, malgrat les sol·licituds dels fiscals des de 2012 a dos magistrats anteriors.

Estan acusats de conspirar per a organitzar els atemptats, en els quals 19 homes van segrestar quatre avions comercials: dos d'ells van ser estavellats contra les Torres Bessones, un altre contra el Pentàgon i l'últim, en un camp de Pennsilvània. Com a resultat, van morir 2.976 persones.

A més del càrrec de conspiració, estan imputats per cometre assassinats en violació de la llei de guerra, d'atacar civils i de terrorisme, i en cas de ser condemnats es poden enfrontar a la pena de mort, amb el mètode que decidira el secretari de Defensa.

Un dels problemes que ha de resoldre el jutge, assenyala el Times, és el de quines proves s'utilitzaran en el judici, per al qual els advocats defensors intentaran en una sèrie d'audiències que s'excloguen confessions que els acusats van fer a l'FBI el 2006, després d'anys de tortures per part de la CIA.

Una altra de les dificultats del procés té a veure amb els protocols que se seguiran per a realitzar ressonàncies magnètiques als detinguts per a veure si han sofrit danys cerebrals o lesions físiques. En aquest cas, la defensa podria argumentar en contra de l'execució si se'ls condemna pels delictes.

El Tribunal de Guerra conjumina la disciplina federal i la militar i els fiscals treballen per als departaments de Justícia i de Defensa, mentre que els acusats tenen advocats militars i civils pagats pel Pentàgon, explica el diari.

També et pot interessar

stats