Josep Borrell: “Hamàs ha sigut finançat per l’exèrcit d’Israel”

El cap de la diplomàcia de la Unió Europea ha advocat per imposar la creació d'un estat palestí

Un edifici de Gaza en runes pels bombardejos d'Israel

Mentre l'ONU alerta que la destrucció de Gaza pot crear una generació perduda, el cap de la diplomàcia de la Unió Europea, Josep Borrell, ha acusat Israel de crear Hamàs. A la Universitat de Valladolid, Borrell ha advocat per imposar la creació d'un estat palestí malgrat l'actual negativa d'Israel. “S’ha d’imposar la creació d’un estat palestí”, ha afirmat, i després ha sorprés amb una afirmació que, si bé s'ha repetit en molts cercles, per primera volta s’ha sentit en la veu de la màxima autoritat de la diplomàcia de la Unió Europea. “Israel ha creat Hamàs. Ha sigut finançat pel govern d’Israel per a intentar debilitar l’autoritat palestina de Fatah”. 

El primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, no ha contestat a l’afirmació de Borrell, que sempre ha negat. Però ha reiterat que mai tolerarà ni hi haurà un estat palestí, tot i que els Estats Units consideren que és l'única solució possible. Perquè fins i tot el president Biden li ho va demanar a Netanyahu en la seua visita a Israel.

L'ONU adverteix que la destrucció a la Franja de Gaza, que prompte superarà les 25.000 víctimes mortals, posa en perill tota una generació de xiquets i xiquetes. Segons Unicef, 20.000 criatures han nascut des que va començar la guerra entre Israel i Hamàs fa tres mesos. Però el que hauria de ser una alegria és “un infern”, segons la portaveu d’Unicef, que assegura que la majoria estan desnodrits o pateixen alguna malaltia. A més de les víctimes mortals, entre els 60.000 ferits hi ha milers de persones amb amputacions. Els atacs de l'exèrcit israelià han deixat més de 80 morts en les últimes 24 hores. 

També et pot interessar

stats