Jornada electoral a Portugal marcada per un final de campanya accidentat

Les enquestes deixen els socialistes molt prop de la majoria absoluta.

Parlament de Portugal, a Lisboa.
Parlament de Portugal, a Lisboa. / Arxiu. À Punt NTC

Els portuguesos decideixen aquest diumenge si l’actual primer ministre, el socialista António Costa, continua al capdavant del govern. Els sondejos de divendres donen al partit de Costa entre el 36% i el 38% dels vots, que els deixarien en el millor dels casos amb 114 diputats, a dos de la majoria absoluta. Aquests resultats obligarien els socialistes a revalidar l’actual pacte de govern amb altres partits d’esquerres.

La campanya electoral ha transcorregut amb una relativa tranquil·litat, exceptuant l’episodi en el qual es va veure involucrat Costa a tan sols unes hores de les eleccions. Segons explica Efe, el socialista feia un passeig electoral pel centre de Lisboa quan un ancià el va acusar d’haver-se’n anat de vacances durant l’incendi de Pedrógão Grande. El primer ministre va perdre els nervis i el va titlar de “mentider” entre crits. 

Costa, que no estava de vacances quan els incendis, va denunciar minuts després davant de la premsa que l’acusació responia a una “campanya de mentides” de la dreta, que segons ell havia enviat l’home per a provocar l’incident. Un dirigent socialista el va identificar a través de Facebook com a Joaquim Elias, un antic membre d’una junta de districte de Lisboa del partit democratacristià (CDS-PP).

L’incident podria fins i tot acabar en els tribunals, després que el Partit Socialista va anunciar a última hora de divendres que denunciarà l’ancià per difamació.

La vespra electoral també va coincidir amb les commemoracions de la instauració de la República Portuguesa, que aquest any no va tindre els discursos institucionals habituals per no entrar en conflicte amb les prohibicions del dia de reflexió.

També et pot interessar

stats