Jornada clau al Regne Unit per a decidir el futur del Brexit

El Parlament britànic decideix si aprova o no el pla d'eixida renegociat de Theresa May.

Jornada clau al Regne Unit per a decidir el futur del Brexit
Jornada clau al Regne Unit per a decidir el futur del Brexit

Un any i nou mesos després del referèndum que va suposar el tir d'eixida del Brexit, el Regne Unit afronta una setmana que podria acabar de perfilar com es farà finalment l’eixida de la Unió Europea.

Aquest dimarts es viurà la primera jornada clau, en què el Parlament britànic votarà si aprova el pla, suposadament renegociat, de la primera ministra, Theresa May. Si la Cambra dels Comuns vota a favor del pla, el Regne Unit abandonarà el bloc comunitari el pròxim 29 de març. 

En cas que els diputats decidisquen per majoria no donar suport a l’acord de May, com ja va ocórrer el passat 15 de gener, aquest dimecres es podrà votar l’opció d’eixir de forma abrupta del bloc comunitari, tal com s’ha compromés a fer la primera ministra britànica. Si vencera aquesta opció, el Regne Unit abandonaria la UE el 29 de març sense cap mena de pacte ni període de transició, un escenari temut per molts grups al país. 

Però, si el Parlament britànic rebutja les dues possibilitats anteriors, la Cambra votarà prorrogar l'article 50 del Tractat de Lisboa, en què s'especifica que el país havia d'abandonar la UE el 29 de març, conclòs el termini de dos anys de negociació per a l'eixida. Aquest ajornament només es produirà si els 27 països restants del bloc comunitari en donen l'aprovació explícita.

Aquest dilluns els serveis jurídics de Londres i de Brussel·les han avançat en un acord per a la redacció i interpretació jurídica sobre la salvaguarda irlandesa del Brexit entre el Regne Unit i la Unió Europea, tot i que de moment no se’n coneixen més continguts ni detalls.

També et pot interessar

stats