Lomónaco (assessor de les Nacions Unides): "Hi ha moltes proves del robatori de xiquets a Ucraïna per part de Rússia"

L’especialista en Drets Humans es membre del grup de dret internacional Pilpg que aquests dies estudia com crear un tribunal ad hoc "com Nuremberg" per a jutjar els crims comesos per les tropes russes

Imatge d'arxiu de Jorge Lomónaco, exercint d'ambaixador de Mèxic
Imatge d'arxiu de Jorge Lomónaco, exercint d'ambaixador de Mèxic / Arxiu personal Jorge Lomónaco

Aquest dilluns s’inicia la primera de les tres sessions anuals del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides. S'estendrà fins al 4 d'abril. El diplomàtic i assessor per a les Nacions Unides, Jorge Lomónaco, actualment integra en l'ONU un reduït cercle d’experts en drets humans (Pilpg), que aquests dies investiga el possible robatori de xiquets a Ucraïna per part de Rússia. Lomónaco ha confirmat a À Punt NTC que a primers d’abril hi haurà notícies oficials al voltant de la condemna a Rússia.

Hui dia, de quina constància disposen les Nacions Unides o Pilpg sobre el robatori de xiquets a Ucraïna per part de Rússia?

Hi ha moltes proves. L'agenda d'aquesta sessió del Consell inclou el tema: "Situació dels drets humans a Ucraïna després de l'agressió russa”. I en principi el 20 de març es presentaran les denúncies sobre el robatori de xiquets, que podran presentar-les els països, ONG internacionals o locals, defensors de drets humans, activistes, funcionaris, l'Oficina de l'Alt Comissionat, els mitjans de comunicació i les mateixes víctimes.

Una notícia, la del robatori de xiquets, que ja dona per fet molta premsa internacional i diverses ONG. La plataforma Avaaz, per exemple, ha iniciat una campanya d’arreplegada de firmes per a denunciar la situació.

Aquesta no és l'única font de les denúncies. Hi ha moltes proves creïbles sobre aquest tema. Tot indica que, en efecte, està succeint.

Des del grup Pilpg estem explorant diferents alternatives per a castigar possibles crims comesos per tropes russes a Ucraïna. Els crims podrien ser de guerra, de lesa humanitat i d'agressió. A l'abril hi haurà notícies Jorge Lomónaco - Assessor de les Nacions Unides

Pot parlar-nos de les reunions que comencen aquest dilluns, en relació amb el robatori de xiquets a Ucraïna?

A Ginebra aquest dilluns s’inicia la primera de les tres sessions anuals del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides. Aquesta es duu a terme fins al 4 d'abril. L'agenda d'aquesta sessió del Consell inclou el tema "Situació dels drets humans a Ucraïna després de l'agressió russa". En aquesta discussió, programada per al 20 de març, segurament es presentaran les denúncies sobre el robatori de xiquets. El Consell compta amb 47 membres i actualment són membres per part d'Europa Occidental Alemanya, Finlàndia, França, Luxemburg, els Països Baixos i el Regne Unit.

El Consell podria optar per diverses actuacions, no necessàriament excloents. Des de fer una referència indirecta a les denúncies; a condemnar el robatori de xiquets, exigir que cesse i demanar a Rússia que els torne; i també estendre el mandat de la comissió d'investigació justament per la qüestió del robatori de xiquets. Amb la finalitat de documentar degudament la pràctica i fer recomanacions que puguen incloure denúncies davant de tribunals internacionals.

Pel que fa al grup de dret internacional Pilpg, segurament emetrà oportunament un comunicat recomanant als membres de Consell de Drets Humans una sèrie d'accions respecte a Ucraïna en general i el robatori de xiquets en particular. 

Recentment, vosté deia que treballa molt de prop amb Ucraïna en la preparació de casos de crims de guerra comesos per les tropes russes invasores. A quins altres crims de guerra es refereix?

Des del grup Pilpg estem explorant diferents alternatives per a castigar possibles crims comesos per tropes russes a Ucraïna. Els crims podrien ser de guerra, de lesa humanitat i d'agressió. Una opció podria ser recórrer a la Cort Penal Internacional, que seria el més apropiat, però que afronta molts reptes, inclòs el fet que Rússia no és part de la Cort i que aquesta no té jurisdicció sobre el crim d'agressió, que és el que més importa a Ucraïna. L'altra opció seria la creació d'un tribunal ad hoc o ex professo, com Nuremberg, que també afronta dificultats serioses perquè no podria ser establit per les Nacions Unides a causa del dret de veto rus.

També et pot interessar

stats