Johnson tanca el Parlament britànic després de perdre una segona votació per a avançar les eleccions

El primer ministre insisteix en un Brexit sense acord tot i la norma que l'obliga a prorrogar l'eixida.

El primer ministre, Boris Johnson, durant el debat previ a la votació
El primer ministre, Boris Johnson, durant el debat previ a la votació / Parliament TV (Reuters)

El Parlament britànic tancarà les portes durant les pròximes cinc setmanes després que anit dilluns la majoria de la cambra tombara per segona ocasió l'objectiu del primer ministre Boris Johnson d'un avançament electoral.

El cap de l'executiu necessitava el suport de dos terços dels diputats per a convocar comicis, però va obtindre tan sols 293 vots dels 434 requerits.

El veto suposa un seriós revés per als plans del mandatari conservador, que està en minoria a la Cambra dels Comuns i esperava tindre l'oportunitat de recuperar el control del Parlament en les urnes, per a poder tirar avant el seu plan d'avançar en un Brexit sense acord. 

Johnson ha reiterat que no té intenció de sol·licitar a la Unió Europea una nova pròrroga per a l'exida de la Gran Bretanya, tot i que a la pèrdua de la votació se suma l'entrada en vigor d'una norma que l'obliga a demanar una extensió del termini si no ha aconseguit un acord el 19 d'octubre. Aquesta obligació es va tramitar per procediment d'urgència i és l'únic resultat de les cinc jornades de debat que s'han pogut celebrar des de la fi del recés estiuenc. 

Per la seua banda el cap de l'oposició, Jeremy Corbyn, va recalcar que "fins que no s'haja complit la llei i un Brexit sense acord haja sigut retirat de la taula" els laboristes "no votaran a favor de les eleccions generals."

Segons una mitjana de les últimes enquestes que publica The Times, el Partit Conservador de Johnson obtindria el 34% dels vots en uns comicis, per un 25% els laboristes, un 18% els liberal demòcrates i un 12% el Partit del Brexit.

Dimiteix el president de la Cambra dels Comuns

La crisi política que travessa el Regne Unit es va cobrar ahir dilluns una nova víctima, el president de la Cambra dels Comuns, John Bercow, que va anunciar que abandonarà el càrrec, com a més tard, el 31 d'octubre.

Bercow s'havia convertit en una figura essencial en el procés del Brexit ja que ha permés que els diputats doblegaren les convencions parlamentàries en diverses ocasions per a augmentar el seu control sobre el govern. La dimissió té lloc després que els mitjans britànics especularen amb la possibilitat que Johnson tractara de bloquejar la seua reelecció.

També et pot interessar