Johnson proposarà la UE mantindre Irlanda del Nord sota les normes comunitàries fins 2025

El primer ministre britànic remet a Brussel·les l'última oferta d'acord per un Brexit pactat.

El primer ministre britànic Boris Johnson intervé en la cloenda del congrés anual del Partit Conservador
El primer ministre britànic Boris Johnson intervé en la cloenda del congrés anual del Partit Conservador / Phil Noble (Reuters)

El primer ministre britànic, Boris Johnson, remetrà a la Unió Europea (UE) una proposta d'acord sobre el Brexit que permetrà que no hi haja controls a la frontera d'Irlanda del Nord “sota cap circumstància” i que limita a 2025 l'acatament temporal de les normes comunitàries a la regió.

“Hui presentarem a Brussel·les el que crec que són propostes raonables i constructives”, ha anunciat en la cloenda del congrés anual del Partit Conservador, on ha advertit que aquesta és l'última oferta del govern britànic i que si la UE no fa concessions en la direcció que espera Londres, “l'alternativa és que no hi haja acord”.

Normes comunitàries fins 2025

Tot i que Johnson no ha exposat públicament els detalls de l'oferta fins a presentar-la a Brussel·les, aquests s'han conegut a través de filtracions en la premsa britànica. Segons les informacions, Londres vol que Irlanda del Nord complisca una part de les normes del mercat únic comunitari després del Brexit, però que abandone la unió duanera de la UE, perquè puga participar en els futurs acords comercials del Regne Unit amb tercers països.

Aquesta posició evitaria alçar una frontera dura amb la República d'Irlanda, tal com exigeixen els acords de pau signats a la regió el 1998. Ara bé, aquesta solució provisional es mantindria fins a 2025, quan el parlament autònom norirlandés podria decidir abandonar les normes comunitàries, un escenari que la UE ha rebutjat fins ara.

Al desembre passat, l'ala més euroescèptica dels conservadors britànics i els seus socis del Partit Unionista Democràtic nord-irlandés van rebutjar al parlament l'última proposta d'eixida de la UE pactada de l'exprimera ministra tory, Theresa May, per mantindre Irlanda del Nord sota certes normes comunitàries de manera indefinida fins que els blocs aconseguiren definir una nova relació comercial.

També et pot interessar