Johnson dona a la UE fins al 15 d'octubre com a termini per a un acord amistós sobre el Brexit

El govern britànic prepara un text legislatiu que podria anul·lar parts de l'acord de retirada de la Unió Europea aconseguit en 2019

El primer ministre britànic, el conservador, Boris Johnson, en una imatge d'arxiu
El primer ministre britànic, el conservador, Boris Johnson, en una imatge d'arxiu / Louise Heavens (Reuters)

El primer ministre britànic, Boris Johnson, marca l'agenda del Brexit. El mandatari ha assenyalat el 15 d'octubre, abans del Consell Europeu, com a data límit per a arribar a un acord amistós amb la Unió Europea (UE). En un comunicat emés aquest diumenge, el mandatari ha justificat el límit en la necessitat que l'acord entre en vigor abans que acabe l'any i assegura que més enllà d'aquesta data "caldria acceptar [el fracàs] i passar pàgina".

Les paraules de Johnson arriben abans que dimarts comence la nova ronda de converses entre el Regne Unit i la UE per a tancar un nou tractat de lliure comerç que evite que el pròxim 31 de desembre es produïsca una fi abrupta de l'actual relació.

En les últimes hores, el govern britànic ha preparat l'ambient per a la possibilitat d'un Brexit sense acord. El primer ministre especula obertament amb un final sense acord i l'interpreta com "un bon resultat" perquè a parer seu situaria les relacions de la UE al mateix nivell que altres socis comercials "com Austràlia" i segons els protocols establits per l'Organització Mundial del Comerç.

Els subsidis estatals i el sector pesquer són algunes de les principals discrepàncies entre Londres i Brussel·les. L'executiu britànic vol tindre les mans lliures davant una possible inversió estatal massiva en sectors clau per a l'economia, com el tecnològic -malgrat la tradició no intervencionista dels tories- i interpreta un acord europeu com un llast per a aquestes ajudes.

Una nova llei podria forçar l'exida abrupta

Una informació recent del Financial Times apunta en aquesta direcció. Segons el rotatiu britànic, el govern de Johnson planeja aprovar nova legislació que anul·laria parts de l'acord d'eixida de la UE del Regne Unit signat el 2019, especialment pel que fa als subsidis estatals i les duanes amb Irlanda del Nord. El diari entén que l'aprovació d'aquesta nova llei de mercat intern -que s'espera per al dimecres- podria fer saltar per l'aire les negociacions aquesta mateixa setmana.

També et pot interessar

stats