Johnson detallarà els pròxims dies el pla del Brexit que entregarà a la UE

El projecte inclourà una alternativa a la polèmica salvaguarda irlandesa.

Boris Johnson, a la seu de la conferència anual del Partit Conservador a Manchester
Boris Johnson, a la seu de la conferència anual del Partit Conservador a Manchester / Henry Nicholls (Reuters)

El primer ministre britànic, el conservador Boris Johnson, donarà a conéixer en els pròxims dies els detalls del pla del Brexit que presentarà als líders de la Unió Europea, que inclourà una alternativa a la polèmica salvaguarda irlandesa.

Segons el diari The Daily Telegraph, el govern de Johnson parlarà per telèfon amb diversos líders europeus abans d'entregar formalment el document del Brexit, després que acabe el congrés anual del Partit Conservador, que se celebra fins dimecres a Manchester.

Pel que sembla, el Regne Unit proposarà una alternativa a la salvaguarda irlandesa, pensada per a evitar una frontera dura entre les dues Irlandes. El govern de Johnson oferirà crear centres duaners lluny de la frontera entre els dos territoris perquè els tràmits de duana de les mercaderies es facen a través de dispositius mòbils fixats en els vehicles o amb l'ajuda del sistema de navegació GPS.

Amb la nova proposta, el govern britànic confia iniciar amb Brussel·les un període d'intenses negociacions en els pròxims dies de manera que puguen finalment segellar un pacte sobre la retirada.

Johnson no demanarà una pròrroga al bloc comunitari

El primer ministre ha insistit que busca un acord en la cimera europea del 17 d'octubre perquè el Regne Unit puga complir el Brexit el 31 d'octubre, però ha deixat clar que no demanarà una pròrroga al bloc comunitari.

No obstant això, els diputats de l'oposició van aconseguir el mes passat tramitar una llei que obliga el govern sol·licitar una pròrroga si no hi ha acord amb la UE per al 19 d'octubre.

També et pot interessar