Joe Biden: “La democràcia s’ha imposat”

El demòcrata ha posat el focus en la nova etapa que enceta el país a partir d’ara.

Imatge de portada: Joe Biden, nou president dels Estats Units, jura el seu càrrec

Aquest dimecres a les cinc hora espanyola ha començat la cerimònia, que ha portat Joe Biden a la presidència dels Estats Units després de proclamar-se guanyador en les darreres eleccions nord-americanes i enmig del clima de tensió ocasionat per l’assalt al Capitoli (Washington D. C.) fa dues setmanes i presumptament instigat pel ja expresident Donald Trump.

La cerimònia, que ha tingut un desplegament de forces de seguretat sense precedents (al voltant de 20.000 efectius, més dels que té actualment a l’Afganistan), ha transcorregut de forma tranquil·la i emotiva. Això sí, ha cridat l’atenció la manca de ciutadans i ciutadanes a l’esplanada del Mall de Washington, com sí que ha sigut habitual en altres investidures de presidents dels Estats Units d’Amèrica, ja que la cerimònia s’ha fet sense públic i només amb les famílies del president i la vicepresidenta i un reduït grup de convidats.

En el discurs d’investidura, Joe Biden ha remarcat que “la democràcia s’ha imposat”; tot seguit, ha recalcat la importància de la unió del país. El nou president dels Estats Units ha recordat que, malgrat l’odi, l’extremisme, la violència, la malaltia o l'atur, “podem fer grans coses si estem units”. A més, Biden ha afegit que “cal reparar, sanar, construir”, en una referència subtil a l’anterior president, Donald Trump. “Enfrontarem el supremacisme blanc, el terrorisme nacional, i els derrotarem”, perquè els Estats Units han de ser “de nou, un far per al món”, ha apuntat també Biden.

Una nova era per als Estats Units

Amb la presa de possessió de Joe Biden, Estats Units comença una nova era. El demòcrata, de 78 anys, haurà d’enfrontar-se no només a la crisi derivada de l’actual pandèmia i la divisió política del país, sinó a revertir el rastre del seu predecessor en l’administració.

Per a afrontar la crisi econòmica de la pandèmia, Biden ja va anunciar la setmana passada un paquet d’ajudes valorat en 1,9 bilions de dòlars (1,5 bilions d’euros). També s’ha previst que els Estats Units torne a l’Acord de París, el pacte signat el 2015 per 195 països per a frenar l’escalfament global, així com solucionar els problemes migratoris, la violència policial i el racisme i tornar a reconduir els ponts de forma internacional que Trump havia descuidat de manera manifesta.

Kamala Harris fa història

En la cerimònia d’aquest dimecres, ha estat present la ja nova vicepresidenta Kamala Harris, que ha fet història en convertir-se en la primera dona que ostenta aquest càrrec. A més, Harris, de pare jamaicà i mare índia, ha passat a ser la primera persona negra i asiaticoamericana que desenvoluparà aquesta posició dins del govern dels Estats Units.

També et pot interessar

stats