Jacinda Ardern guanya les eleccions de Nova Zelanda amb majoria absoluta

La progressista podrà formar el primer govern monocolor al país en dècades i no dependrà del suport del partit populista NZ Primer.

La primera ministra de Nova Zelanda, Jacinda Ardern, ja ha declarat la victòria
La primera ministra de Nova Zelanda, Jacinda Ardern, ja ha declarat la victòria / David Rowland (Efe)

Amb un escrutini per damunt del 94%, la progressista Jacinda Ardern ha guanyat per una àmplia majoria les eleccions de Nova Zelanda. Durant el seu primer mandat, la primera ministra va assolir un lideratge en l'àmbit mundial, molt diferent del que practiquen polítics conservadors anglosaxons com Donald Trump o Boris Johnson.

La gestió del pitjor atac terrorista en la història de Nova Zelanda i la política sanitària en temps de la Covid-19 han contribuït a la projecció internacional.

Durant la primera legislatura, Jacinda Ardern també ha sigut mare i, com la resta de dones, ha gaudit del permís reglamentari, perquè volia demostrar que el lideratge i la maternitat no són excloents.

En el capítol de promeses incomplides està la construcció de més habitatges i la reducció de la pobresa. La primera ministra en funcions i líder del Partit Laborista afirma que el govern de coalició amb el partit populista NZ Primer –que ha passat a ser una força extraparlamentària– no ho ha fet possible.

També et pot interessar

stats