Ixen a la llum les primeres imatges de centres de detenció de menors migrants als Estats Units durant el govern de Biden

L'administració demòcrata té el repte de solucionar la crisi migratòria que colpeja el país, esperonada per l'increment en l'arribada de persones indocumentades pel pas fronterer amb Mèxic. 

Menors migrants amuntegats en una habitació amb parets de plàstic a l'interior del centre de detenció d'immigrants de Donna (Texas)
Desenes de menors migrants s'amunteguen en una habitació amb parets de plàstic dins del centre de detenció de migrants de Donna (Texas) / Reuters

El relleu a la Casa Blanca no ha canviat, de moment, la realitat dels centenars de persones que hi ha atrapades en els centres de detenció de migrants dels Estats Units. Així ho constaten les imatges que ha fer públiques aquest dilluns el congressista per Texas Henry Cuellar, que mostren desenes de xiquets i xiquetes ajupits a terra i tapats amb mantes d'alumini, en habitacions improvisades atapeïdes de gent. Van ser preses dins del centre de detenció d'immigrants a Donna, ciutat ubicada a l'estat de Texas i molt a prop de la frontera amb Mèxic, on s'estima que s'allotgen vora un miler de persones. Les fotografies, les primeres d'aquest tipus que han eixit a la llum durant el mandat del demòcrata Joe Biden, mostren com viu la gent retinguda en aquests espais. La setmana passada, l'executiu nord-americà va assegurar que les condicions en algunes d'eixes instal·lacions "no eren acceptables". 

Donar solució a la crisi migratòria en què estan sumits els Estats Units és un dels reptes que té per davant l'administració de Biden. Veus crítiques responsabilitzen el nou president de l'increment en l'arribada de persones migrants indocumentades que s'ha registrat en les últimes setmanes. Des que va assumir el càrrec, Joe Biden ja ha eliminat algunes de les restriccions migratòries que va introduir el seu predecessor, Donald Trump. Per exemple, el nou govern demòcrata ha suprimit la política de retornar a Mèxic els menors no acompanyats, els casos dels quals ara es processen en territori nord-americà. 

Durant mesos, Trump va ser molt qüestionat per la duresa amb què l'administració republicana tractava els menors que arribaven a la frontera, i es va generar una gran polèmica per com eren separats de les seues famílies. 

La Casa Blanca ha de fer front ara a una creixent pressió per a respondre a la situació dels milers de menors indocumentats que hi ha en centres de detenció de les autoritats frontereres o en albergs del Departament de Salut i Serveis Humans. Segons la cadena CBS News, més de 4.200 xiquets migrants no acompanyats romanien fins al 14 de març en instal·lacions de detenció de curta estada de l'Oficina de Duanes i Protecció Fronterera, entre les quals algunes no aptes per a albergar menors. El secretari de Seguretat Nacional dels Estats Units, Alejandro Mayorkas, reconeixia que el país nord-americà va camí de rebre enguany a la frontera amb Mèxic més indocumentats que els que han arribat en les últimes dues dècades.

A causa de l'augment en l'arribada de migrants, Biden es comprometia el passat diumenge a visitar la frontera amb Mèxic, tot i que encara no ha fixat una data concreta. De moment, aquest dilluns ha enviat a Ciutat de Mèxic una delegació d'alt nivell encapçalada per l'exambaixadora Roberta Jacobson amb l'objectiu de definir una estratègia comuna i un pla de cooperació amb el govern d'Andrés Manuel López Obrador, el president mexicà. A principis de març, l'administració demòcrata va enviar també una àmplia delegació d'assessors a la frontera en l'estat de Texas.

Migrants en espera de rebre assil a La Joya (Texas)
Migrants en espera de rebre assil a La Joya (Texas) / Adrees Latif (Reuters)

La Casa Blanca, tot i això, es resisteix a descriure la realitat de la frontera amb la paraula "crisi", que sí que utilitza en canvi l'oposició republicana, i insisteix que es tracta d'un "desafiament" i un "gran problema". Biden culpa l'anterior administració de la situació i acusa Trump d'haver "desmantellat" el sistema d'asil dels Estats Units. Argumenta, en eixe sentit, que portarà un temps reconstituir-lo, mentre intenta bregar de la millor forma possible amb el nombre creixent de migrants. Aquest dilluns, la secretària de premsa de la Casa Blanca, Jen Psaki, ha assegurat que el govern federal obrirà noves instal·lacions "en els propers dies i setmanes" per a gestionar l’augment de xiquets migrants que arriben a la frontera sud-oest dels Estats Units: "Llocs on els xiquets puguen tindre accés a l'atenció mèdica, recursos educatius o inclús legals", ha aclarit, en una entrevista amb la cadena CNN. 

També et pot interessar

stats