Iván Duque guanya les eleccions presidencials a Colòmbia

L’opció de dretes s’imposa al moviment Colòmbia Humana per 12 punts.

El presidente electe de Colòmbia Iván Duque
El presidente electe de Colòmbia Iván Duque / Mauricio Dueñas Castañeda (EFE)

Els resultats de les eleccions colombianes no s’han allunyat del que havien avançat les enquestes. Iván Duque, del partit Centre Democràtic de l’exmandatari Álvaro Uribe, s’ha convertit en president electe amb un resultat històric de 10,3 milions de vots. Gustavo Petro, del moviment Colòmbia Humana, ha rebut vora el 42% del vots; el millor resultat que podia esperar l’esquerra.

L’èxit de l’opció de Duque s’ha basat en l’aglutinació de les forces de la dreta, les quals ja han demostrat la seua capacitat de mobilització els últims anys amb el procés de pau: van aconseguir que guanyarà el “no” a l'acord amb les FARC contra tot pronòstic. El nou president, en el seu primer discurs, ja s’ha referit a les possibles modificacions: “la pau que reclama correccions, tindrà correccions per a les víctimes, que han de ser el centre del procés i garantirem veritat, justícia, reparació i no-repetició”. Duque, que assumirà el càrrec el 7 d’agost, s’enfronta a una bancada legislativa que, si bé li dóna majories al Congrés, és massa àmplia en termes ideològics i de lleialtats. 

Pel que fa a Gustavo Petro, els huit milions de vots obtinguts el col·loquen com a cap de l’oposició, però té com a repte aconseguir la unitat de totes les forces que li han donat suport en la segona volta. Altres opcions de centre com l’Aliança Verda o Compromís Ciutadà, no li han mostrat un suport general. A més, el major o menor acord entre tots els partits de l'oposició serà clau en el desenvolupament de les polítiques d’aquest país sud-americà. 

També et pot interessar

stats