Itàlia vota en referèndum una retallada del nombre de representants parlamentaris

La votació coincideix també amb les eleccions en set regions que sumen el 36% de la població italiana i els comicis en 1.179 municipis.

Un home mostra la papereta del referèndum.
Un home mostra la papereta del referèndum. / Remo Casilli (Reuters)

Itàlia celebra aquest diumenge i dilluns un referèndum constitucional impulsat pel Moviment 5 Estreles per a retallar el nombre de representats a les cambres alta i baixa. En cas que guanye el sí, es reduirà de 945 a 600 les persones que legislen a la Cambra dels Diputats (630) i al Senat (315).

Tot i que tant el govern com part de l'oposició s'han mostrat a favor d'aquesta reducció que busca estalviar diners i agilitzar els processos parlamentaris, el partit +Europa denuncia que la retallada suposa una amenaça a la representativitat institucional.

Aquesta votació coincideix també amb les eleccions en set regions: la Ligúria, el Vèneto, la Vall d'Aosta, la Toscana i les Marques, que sumen el 36% de la població italiana, i els comicis en 1.179 municipis, com Venècia, Aosta i Trento.

Mentre els partits del centredreta es presenten compactes, els de la coalició de govern (el Moviment 5 Estreles i el Partit Demòcrata) no han aconseguit posar-se d'acord amb les candidatures, la qual cosa els podria passar factura.

En l'actualitat, de les regions en les quals es vota, quatre estan en mans del centreesquerra i dues són del centredreta. També es vota a la Vall d'Aosta, amb un sistema totalment autònom, ja que la presidència de la regió és elegida pels consellers regionals després.

De fet, totes les mirades estan posades en la Toscana, una de les regions tradicionalment governades per l'esquerra que ara podria quedar en mans de Salvini i els seus socis conservadors, ja que les enquestes donen a la seua candidata, Susanna Ceccardi, unes resultats molt pròxims als del candidat de la esquerra, Eugenio Giani.

Actualment el centredreta governa en tretze regions i el centreesquerra en sis, per la qual cosa aquests comicis podrien ampliar l'avantatge i legitimar les aspiracions de la Lliga de l'ultradretà Matteo Salvini i dels seus socis per a governar.

També et pot interessar

stats