Itàlia registra el cinqué mort per Covid-19 i eleva a 224 el nombre de contagiats

A la Rioja s’ha activat el protocol pel possible contagi d’una dona que ha estat a la Fira del Calcer de Milà.

Foto de portada: Als carrers de Milan, els venedors ambulants ja ofereixen mascaretes per a protegir-se del coronavirus. Flavio Lo Scalzo (Reuters)

50.000 persones d’onze localitats del nord d’Itàlia han sigut posades en quarantena i aïllades per a evitar l’expansió del Covid-19 després de la mort de cinc persones i el contagi de 224 més. Un home de 84 anys de Bèrgam (Llombardia) moria aquesta nit i un altre de 88 anys de Caselle Landi (Lodi) aquest matí de dilluns. 

En els cinc casos es tracta de persones d'edat avançada amb quadres clínics generals prèviament compromesos. 

Set regions a Itàlia on viuen 30 milions de persones estan en alerta: el Piemont, Vèneto, la Llombardia, la Ligúria, l'Emília-romanya, el Friül-Venècia Júlia i Trento.

Així mateix, el Carnaval de Venècia ha sigut cancel·lat quan faltaven dos dies perquè acabara. També han tancat museus, escoles, universitats de la Llombardia, el Vèneto, el Piemont i l'Emília-Romanya per a tractar de limitar l'expansió del virus. 

Les notícies del matí ha parlat amb Iván Colominas, un valencià que resideix amb la seua família actualment a Milà, una de les ciutats que ha aplicat mesures excepcionals per a evitar-ne contagis. Explica que la situació és "desagradable" per la incertesa que estan vivint i explica que als supermercats es poden vore llargues cues de persones que tracten d'omplir el rebost perquè no saben què els espera els pròxims dies. Ací i a les farmàcies, com diu, s'han acabat els gels desinfectants. Explica també que les escoles estan tancades i que el govern italià els ha recomanat evitar espais amb acumulació de persones. 

Tercer país en el rànquing de contagis

L'epidèmia de coronavirus (Covid-19) va començar al desembre del 2019 a Wuhan (Xina) i des d'allí s'ha estés a 28 països. Itàlia, amb més de 200 persones que han contret el virus, és el tercer estat del món en nombre d'infeccions després de la Xina (més de 77.000) i de Corea del Sud (més de 800). 

Almenys dotze morts a l'Iran

Itàlia, l’Iran i Corea del Sud són els tres focus d’infecció a hores d’ara fora de la Xina. A l'Iran, que ha quedat aïllat en tancar els països veïns les fronteres, ja hi ha almenys 12 morts i 47 casos de contagi confirmats. No obstant això, algunes fonts apunten que la xifra de persones mortes podria arribar a 50.

El controls posats en marxa pels països no han sigut suficients i el coronavirus ha traspassat fronteres. La preocupació de la Unió Europea se centra ara en la possibilitat que algun país membre demane el tancament de fronteres per motius sanitaris. Seria la primera vegada que açò passara des de l’entrada en vigor de la zona Schengen en 1995. 

Itàlia es blinda i Àustria ha suspés durant unes hores el trànsit ferroviari amb la frontera italiana. De fet, 300 persones van haver d’esperar en un tren sense poder entrar al país austríac després de detectar-s’hi dos viatgeres procedents de Venècia amb símptomes de febra i que podrien estar contagiades.

La xifra de nous casos baixa a la Xina 

A la Xina ja es conten 2.592 morts i un total de 76.150 infectats. Tot i això la xifra de nous casos va minvant i 22.888 pacients s’han recuperat de la malaltia. També a Corea del Sud han decretat l’alerta màxima amb més de 763 contagiats i set víctimes mortals. I l’Iran, amb 6 morts i 29 contagiats ha tancat la frontera amb l’Afganistan per a evitar l’expansió del coronavirus.

En estudi un possible cas a la Rioja

A Espanya la situació està controlada, segons el Ministeri de Sanitat. A hores d’ara no hi ha cap cas, però s’ha activat el protocol per un cas sospitós a La Rioja: una dona d’Arnedo que ha estat recentment a la Fira del Calçat de Milà. Ja se li han fet les proves protocol·làries i s’han enviat les mostres a Madrid per a completar-ne l’estudi epidemiològic. 

A Biscaia, han donat negatiu les proves realitzades a dos persones que havien sigut aïllades per presentar símptomes després d’haver estat a Itàlia. 

També et pot interessar

stats