Itàlia mantindrà el toc de queda a les deu de la nit per Nadal

El ministre Francesco Boccia reitera que no hi haurà excepcions i els italians hauran de celebrar la nit de Cap d'Any a casa.

Una dona amb mascareta camina davant d'un aparador nadalenc d'una botiga a Milà, aquest dilluns
Una dona amb mascareta camina davant d'un aparador nadalenc d'una botiga a Milà, aquest dilluns / Daniel Dal Zennaro (Efe)

Itàlia mantindrà el toc de queda nacional a partir de les deu de la nit durant tot el mes de desembre i no hi haurà excepcions per a les festes de Nadal i la nit de Cap d'Any. Així ho ha avançat el ministre d'Afers Regionals d'Itàlia, Francesco Boccia, que vol evitar una tercera onada del coronavirus. Aquesta decisió obligarà a avançar la missa del gall en la nit de Nadal i tanca la porta als tradicionals festejos per a donar la benvinguda a l’any nou.

Unes mesures que ha avançat Boccia quan s'ha conegut que Itàlia ha registrat 16.377 nous contagis de coronavirus en les últimes 24 hores, un dels menors augments de l'últim mes, i suma 672 morts més.

Amb aquestes xifres, que donen fe de l'aplanament de la corba, el govern italià treballa ja en un nou decret amb restriccions que substituirà l'actualment vigent, que expira dijous, i que establirà les normatives anticontagi per al mes de desembre. Unes restriccions que, com ha remarcat Boccia, és difícil que es relaxen perquè "ningú vol una tercera onada, i per a evitar-la cal seguir amb rigor i distanciament social".

L'executiu italià estudia també mantindre restriccions als moviments entre regions i limitar el nombre de persones que poden reunir-se a casa. Així, el ministre ha assenyalat que els italians hauran de celebrar la nit de cap d'Any a casa, reiterant que no hi haurà excepcions al toc de queda. Seria a partir de gener quan Itàlia començaria a plantejar-se flexibilitzar les mesures per a bars i restaurants.

Sobre les multituds que s'han vist aquest cap de setmana en les zones comercials de les grans ciutats, Boccia considera que és una "reacció natural i inevitable que quan es reobrin les activitats comercials existisca el desig de fer les activitats habituals que s'han condicionat durant nou mesos".

Dades de la segona onada a Itàlia

Aquesta segona onada ha deixat dades impressionants a Itàlia. Basta pensar que prop de la meitat dels contagis confirmats al país durant tota l'emergència iniciada al febrer s'han localitzat en l'últim mes. En concret, a Itàlia en els últims trenta dies s'han contagiat 800.953 persones amb el virus SARS-CoV-2, i 12.904 han perdut la vida. Entre els infectats en aquest període, el 48,3% han sigut homes i el 51,7% dones, quasi la meitat d'ells entre 19 i 50 anys, i s'han contagiat un total de 22.712 sanitaris.

També et pot interessar

stats