Itàlia investiga l'Open Arms per immigració il·legal

La fiscalia de Ragusa afegeix càrrecs de violència contra la cap de l’ONG, Ana Isabel Montes, i al capità del vaixell, Marc Reig.

El vaixell Astral, en una imatge d'arxiu
El vaixell Astral, en una imatge d'arxiu / Open Arms

A principis d’any, Open Arms va arreplegar a 218 immigrants en aigües del Mediterrani, però després es va negar tant a entregar-los a la Guardia Costanera de Líbia com a atracar a Malta. Com a conseqüència, van ser acusats de promoure la immigració il·legal. El vaixell es va quedar immobilitzat al port de Pozzallo (Sicília) durant setmanes, i es va iniciar una investigació contra l'ONG per part de la fiscalia de Ragusa (Itàlia).

Hui s'ha conegut la resolució de conclusió de les investigacions i, segons informa Efe, la fiscalia confirma que la investigació preliminar queda tancada, però ratifica que continua la indagació de la que fou cap de la missió en aquell moment, Anabel Montes, i del capità del vaixell, Marc Reig, per afavorir la immigració il·legal. A més, se’ls han sumat càrrecs de violència.

Que el cas quede tancat o s’envie a judici dependrà de la conclusió a la qual arriben els fiscals Fabio d’Anna i Santo Fornaiser després que els acusats presenten nova documentació durant els pròxims 20 dies. No obstant això, Rosa Lo Faro, l’advocada de Reig, considera que els fiscals estan decidits a demanar l’enjudiciament. Prova d’això són les acusacions per violència que han afegit a la investigació.

Aquests suposats delictes de violència, segons la resolució de la investigació, es basen en el fet que Proactiva Open Arms va intervindre en el rescat dels immigrants malgrat les instruccions de no fer-ho que els va donar el centre de coordinació (IMRCC). A més, no van sol·licitar a Malta l’autorització d’atracar allí el vaixell, com les autoritats italianes i espanyoles els van indicar, i van haverde dirigir-se a Itàlia per a desembarcar. Per tant, se’ls acusa d'afavorir l'entrada de ciutadans extracomunitaris al territori italià.

El director de l'ONG, Òscar Camps, escrivia al seu Twitter: “De nou acusats per la justícia italiana d'afavorir el tràfic de persones i violència privada contra el Ministeri de l'Interior. Encara no acabe d’entendre-ho. Seria aquesta la violència privada contra el ministre de l'Interior per als fiscals de Ragusa?”.

D'altra banda, el jutge instructor a Ragusa, Giovanni Giampiccolo, va assegurar en una altra resolució que no hi ha port segur a Líbia tenint en compte el quadre polític intern i conflictiu, i que es conegut el recel de les autoritats malteses davant les peticions d’ajuda, justificant d’algun manera el per què Open Arms no va comunicar amb Malta després del rescat aquell dia.

També et pot interessar

stats