Itàlia extrema les restriccions als no vacunats amb el certificat reforçat

Agents de la policia local demanaran el "supercertificat verd" en l'accés a bars, restaurants i altres llocs d'oci

Una clienta mostra un certificat covid a la entrada d'un restaurant a Roma
Una clienta mostra un certificat covid a la entrada d'un restaurant a Roma / Reuters

Itàlia extrema a partir d'aquest dilluns les seues mesures per a contindre el coronavirus amb el nou certificat sanitari reforçat, que restringeix encara més les activitats als no vacunats, a més d'augmentar-ne els controls en autobusos, metro i zones comercials, principals focus de contagi quan falten unes setmanes per a Nadal.

El nou certificat, en poder dels ciutadans vacunats i dels qui hagen superat la malaltia, serà necessari per a accedir a l'interior de bars, restaurants, cinemes i teatres, però també per a entrar en esdeveniments esportius, discoteques, festes i cerimònies públiques, fins al pròxim 15 de gener.

El Ministeri de Sanitat ja ha llançat una aplicació que permet comprovar la validesa del "supercertificat verd", com és denominat a Itàlia i amb una validesa de nou mesos des de l'última dosi per als vacunats i de sis mesos per als qui s'hagen curat de la covid-19.

Per contra, el certificat normal, que també inclou aquells que disposen d'una prova d'antígens negativa, serà obligatori per a treballar, accedir al transport públic, entrar als museus i transitar per les zones comercials, però no en cap de setmana, quan haurà d'exhibir-se el nou passe.

En coincidència amb l'arribada del certificat reforçat, entren en vigor també aques dilluns les noves mesures decretades pel Ministeri de l'Interior italià per a augmentar-ne els controls.

La policia nacional, els carabiners (policia militaritzada) i el personal dels organismes de gestió del transport públic local s'encarregaran de demanar el certificat sanitari als viatgers de metro i autobús a partir dels 12 anys.

Els menors des d'aquesta edat hauran de mostrar-lo en els autobusos escolars, i les regions ja han demanat una "moratòria" per a "permetre a tots anar a escola", una mesura que serà examinada pel govern, que insisteix en la necessitat que els mitjans de transport siguen segurs.

L'accés als bars, restaurants i altres llocs d'oci serà controlat per agents de la policia local i qui no dispose del certificat exigit per a cada activitat s'enfrontarà a multes d'entre 400 i 1.000 euros.

L'entrada en vigor d'aquestes noves mesures, entre les quals s'inclou també l'ús de màscares a l'exterior als centres de les ciutats i a les zones comercials, ha impulsat la vacunació en els últims dies, en particular de les terceres dosis o de record.

En les últimes 24 hores, s'han registrat a Itàlia 15.021 nous contagis i 43 morts.

També et pot interessar

stats