Itàlia es desmarca de la UE i imposarà una quarantena als països de fora de l'espai Schengen

A partir d'quest dimecres, la UE obri les fronteres exteriors a 15 països, entre els quals no figuren els EUA, el Brasil ni Rússia.

Un soldat italià, a Mondragone, al sud del país
Un soldat italià, a Mondragone, al sud del país / Ciro Fusco (Efe)

Després de setmanes de negociació, l'acord per a reobrir les fronteres exteriors de la Unió Europea a partir del dimecres dia 1 de juliol i posar fi a tres mesos d'aïllament, ha tardat només unes hores a trencar-se. Itàlia s'ha desmarcat dels vint-i-set estats membres i ha anunciat que imposarà una quarantena obligatòria de dues setmanes i vigilància sanitària per a tota la ciutadania que provinga d'estats de fora de l'espai Schengen, inclosos els catorze països considerats segurs per la UE.

El ministre de Sanitat, Roberto Speranza, ha explicat que Itàlia "opta per la línia de la prudència" i només es permetrà l'entrada al país transalpí per necessitats laborals, d'estudis, sanitaris o d'absoluta urgència. "La situació mundial continua sent molt complexa, hem d'evitar que es frustren els sacrificis realitzats pels italians en els últims mesos", ha dit.

No obstant això, a la ciutadania de l'espai Schengen se li permet la lliure circulació, tal com va decretar Itàlia el passat 3 de juny, quan va obrir les fronteres en un intent d'incentivar el turisme, un dels sectors més colpejats per la crisi de la pandèmia.

A més, es prohibeix a tots els passatgers que volen cap a Itàlia o a l'interior del país que porten a bord equipatge de mà, que no càpia davall del seient. Les aerolínies hauran de facturar tot l'equipatge que siga de major grandària, perquè no podran utilitzar els espais situats damunt dels seients.

A així mateix, el Ministeri de Sanitat també obliga tots els viatgers a emplenar un formulari que han de lliurar a les companyies i que certifica que no s'han tingut contactes pròxims amb persones malaltes amb coronavirus en els últims dies.

La UE obre fronteres a quinze països

La Unió Europea obri a partir de l'1 de juliol les fronteres exteriors a quinze països, entre els quals no figuren finalment els Estats Units, el Brasil ni Rússia. En la llista dels països "segurs", que es revisarà cada dues setmanes en funció de l'evolució de la pandèmia, figuren Austràlia, Algèria, el Canadà, la Xina, Corea del Sud, Geòrgia, el Japó, el Marroc, Montenegro, Nova Zelanda, Sèrbia, Tailàndia, Tunísia, l'Uruguai i Ruanda. És a dir, el turisme procedent d'aquests països podrà viatjar a la UE i desplaçar-se lliurement per l'espai Schengen.

També et pot interessar

stats