Itàlia decreta el confinament domiciliari per regions

La Llombardia, el Piemont o Calàbria tornaran al confinament del mes de març i els veïns no podran eixir de casa sense motius justificats.

Un cambrer protesta contra el govern italià a Roma. (Reuters)
Un cambrer protesta contra el govern italià a Roma. (Reuters)
04 de novembre 2020 - 14:40

Itàlia acaba de decretar el confinament domiciliari per a les regions més afectades pel virus. La Llombardia, el Piemont o Calàbria tornaran al confinament del mes de març. No es podrà eixir de casa sense motius justificats. La indústria estarà oberta i també les escoles fins a primària. La resta d'alumnat seguirà les clases des de casa. Tots els comerços estaran tancats almenys els pròxims quinze dies. Es fixa com a excepció els supermercats, les farmàcies o les perruqueries.

Itàlia quedarà dividida en tres zones en funció de la gravetat que presente la pandèmia, definides amb els colors roig, taronja i verd, i les restriccions seran proporcionals a la gravetat que presente cada territori, segons el decret pactat entre el govern i les regions.

Les zones roges, entre les quals hi ha la Llombardia, el motor econòmic del país, quedaran aïllades, en prohibir-se “tota entrada o eixida” d'aquests territoris “o parts d'aquests”, com ara províncies o àrees metropolitanes. Aquestes zones “de màxim risc” tancaran totes les activitats comercials, excepte les de primera necessitat, com ara les farmàcies o els supermercats, mentre que els bars i restaurants podran operar amb repartiment a domicili fins al començament del toc de queda.

Es permetrà que les persones isquen de casa a passejar o a fer esport “prop del seu domicili”, encara que sempre amb la màscara, obligatòria a l'aire lliure en tot el país. L'esport haurà de realitzar-se “exclusivament a l'aire lliure i individualment”. Així mateix es tancaran les perruqueries i els centres estètics. L'escola, prioritat per al govern i objecte d'encesos debats, es desenvoluparà a distància ja des dels primers anys de secundària, a partir dels onze anys dels alumnes.

A les regions qualificades amb el color taronja, entre les quals s'esperen la Ligúria (nord-oest) o la Campània (sud), els locals de restauració també quedaran tancats durant tot el dia (fins ara podien obrir fins a les 18:00 hores). Mentrestant, les perruqueries i els establiments semblants podran obrir, segons arrepleguen els mitjans locals. I les classes telemàtiques només seran per als estudiants de secundària a partir dels tretze anys d'edat.

Les restriccions més suaus seran per a les regions de color verd, encara que es reforçarà el decret del passat 24 d'octubre, que va tancar els bars i restaurants a les sis de la vesprada i els cinemes i teatres tot el dia.

Itàlia suma ja 731.588 afectats per la Covid-19 des de l'inici de la pandèmia. El pais té una incidència acumulada de 492,3 casos per cada 100.000 habitants. A més, segons les dades facilitades aquest dimarts pel Ministeri de Sanitat, suma 39.059 morts i hi ha una taxa de letalitat del 5,3%. En l'última jornada, s'hi van sumar 28.200 positius i 353 morts.

També et pot interessar

stats