Itàlia bloqueja el Consell Europeu per les polítiques de migració

El govern de Giuseppe Conte intenta imposar les seues exigències i posa en perill el govern d'Angela Merkel

El primer ministre d'Itàlia, Giuseppe Conte, arriba a la cimera de Brussel·les.
El primer ministre d'Itàlia, Giuseppe Conte, arriba a la cimera de Brussel·les. / Reuters: Yves Herman

El primer ministre d'Itàlia, Giuseppe Conte, ha comunicat als seus socis que vetarà tots els acords del Consell Europeu que se celebra a Brussel·les -inclosos els que afecten a la seguretat i defensa, promoció de l'ocupació i agenda digital- si no es pleguen a les seues exigències sobre el control de les migracions.

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, i el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, han cancel·lat les rodes de premsa que tenien previstes, segons ha confirmat un portaveu oficial.

Damunt la taula hi ha une mesures polèmiques, com ara la creació de camps de refugiats en territori africà, on se separarien els migrants, segons tinguen dret o no a demanar asil polític.

Les negociacions continuen, pero el bloqueig posa en perill el futur d'Angela Merkel, a qui els seus socis conservadors bàvars han donat un ultimàtum: o torna de la cimera amb un acord sobre migracions o diumenge tancaran les fronteres, una mesura que podria fer caure el govern de Berlín.

El destí de la Unió Europea

"La migració pot decidir el destí de la Unió Europea", ha advertit Merkel al Bundestag unes hores abans de la cimera, amb un inusual to dramàtic que deixava traslluir la gravetat de la situació.

I tot ,malgrat que les xifres oficials confirmen una accentuada caiguda del nombre de persones migrants a Europa. L'any passat en foren més d'un milió i, en els primers mesos d'enguany, poc més de 50.000.

Per tant, no estem davant d'una crisi migratòria, sinó política. Una crisi causada per la pressió dels partits d'extrema dreta que amenaça el projecte europeu.

També et pot interessar

stats