Itàlia es blinda pel coronavirus i suspén classes i actes multitudinaris

Científics xinesos descobreixen la porta d'entrada de la malaltia en les cèl·lules humanes.

Personal de neteja a l'estadi San Paolo de Nàpols
Personal de neteja a l'estadi San Paolo de Nàpols / Ciro De Luca (Reuters)
05 de març 2020 - 08:27

Itàlia comença aquest dijous amb escoles i universitats tancades fins al 15 de març. És una mesura que han adoptat les autoritats del país per tal d'intentar que no s’escampe el coronavirus, que ja ha contagiat 3.089 persones i causat la mort d'unes altres 107. Ara mateix, és el segon país amb més víctimes mortals per l'epidèmia del coronavirus.

Segons el decret aprovat pel govern italià, les classes a les escoles de tot grau, universitats i guarderies queden suspeses sempre que no es facen a distància. D'aquesta mesura, però, està exclòs l'estudiantat de postgrau de la rama de medicina i formacions vinculades a la salut. També es prohibeixen els viatges escolars, els intercanvis i les eixides didàctiques o guiades. Els col·legis i les universitats de l'Emília Romanya, la Llombardia i el Vèneto (nord), les regions més afectades, ja estaven tancats.

D'altra banda, s'han suspés a tot el país esdeveniments o conferències vinculats amb el personal mèdic, indispensable per a poder gestionar la crisi, amb l'objectiu de garantir els "serveis públics essencials". Una mesura similar s'ha pres també a Espanya, tot i que les autoritats encara no plantegen tancar els centres escolars pel coronavirus.

Les manifestacions, esdeveniments i espectacles de "qualsevol natura" que comporten una gran afluència i no permeten guardar una distància mínima d'un metre entre les persones també entren en la prohibició, ja siga en espais públics o privats. Igualment es suspenen les competicions esportives "de qualsevol disciplina", però es permet realitzar-les "a porta tancada", sense públic, excepte en les denominades "zones roges" (els onze pobles de la Llombardia i el Vèneto aïllats), epicentre del brot de coronavirus italià.

Mentrestant, el coronavirus continua escampant-se per tot el món. Ara mateix, es comptabilitzen més de 95.000 casos de contagis i vora 3.300 víctimes mortals. Més de 53.000 malalts ja han rebut l'alta per haver superat la malaltia.

Prolonguen el tancament d'escoles i universitats a l'Iran

A l’Iran també hi ha escoles i universitats tancades pel coronavirus. De fet, el govern iranià ha ampliat el període de tancament durant almenys un mes més. Segons les xifres difoses aquest dijous, el Covid-19 ha causat fins ara la mort de 107 persones en aquest país.

Primers casos a Eslovènia i Bòsnia i Hercegovina

D’altra banda, Eslovènia i Bòsnia i Hercegovina han confirmat els primers casos de coronavirus en aquests països, els dos amb vinculació amb Itàlia.

Descobreixen com el coronavirus s'uneix a cèl·lules humanes

A la Xina, un grup de científics ha descobert l'estructura completa de la proteïna ACE2, desconeguda fins ara. És la que usa el coronavirus per a entrar a les cèl·lules humanes. El descobriment pot facilitar el desenvolupament de possibles teràpies antivirals. L'estudi, que publicava aquest dimecres la revista Science, està signat per investigadors de tres institucions del país on va detectar-se per primera vegada el coronavirus SARS-CoV-2, causant de la pneumònia Covid-19, el desembre del 2019.

També et pot interessar

stats