Itàlia avança cap a noves eleccions pel fracàs de les negociacions polítiques

El president de la República busca un govern "de garantia" fins al desembre, però el Moviment 5 Estreles i la Lliga volen eleccions al juliol.

El president de la República d'Itàlia, Sergio Matarella
El president de la República d'Itàlia, Sergio Matarella / Angelo Corconi (EFE)

Han passat 68 dies des que Itàlia va celebrar les últimes eleccions i les negociacions per a formar govern han demostrat ser un clar exemple del fracàs de la classe política. El president de la República, Sergio Matarella, ha donat oficialmente per frustrats els intents d'arribar a un acord després de setmanes de negociacions. Davant la incapacitat de les forces polítiques, Matarella ha assegurat que "no és possible esperar: Italia té necessitat d'un govern".

Un govern neutral 

Fart de l'intercanvi d'acusacions i de les guerres internes entre els partits guanyadors en les eleccions del 4 de març, endinsats en una eterna campanya electoral, el president italià els ha donat dues alternatives: o es forma un govern neutral amb plenes funcions fins al mes de desembre, disposat a dimitir en el moment en què s'arribe a un acord polític, o es tornen a celebrar eleccions. Matarella no ha amagat la seua predilecció per la primera alternativa, però tant el Moviment 5 Estreles com la Lliga ja han assegurat que no ratificaran en el Parlament aquesta opció i que la seua alternativa passa per fer unes altres eleccions al juliol, un mes insòlit per a fer comicis. "No tinc fe en un govern neutral. És sinònim de tecnòcrates. Votarem al mes de juliol", ha assegurat Luigi di Maio, representant del Moviment 5 Estreles.

La proposta de nomenar un govern neutral es votarà al Parlament i al Senat, on les formacions guanyadores en les últimes eleccions tenen majoria. Si fracassa, com sembla, es dissoldrien les cambres i s'haurien de convocar unes altres eleccions. Matarella, visiblement afectat per aquesta negativa de les forces polítiques a buscar solucions, ha  llançat un avís per a navegants: "Si es vota al mes de juliol, serà la primera vegada en la història de la República que un govern acaba abans de començar".

També et pot interessar

stats