Itàlia aprova impostos al plàstic i al sucre, dins de la llei de pressupostos

Les indústries hauran de pagar 45 cèntims per cada quilo de plàstic que utilitzen i 10 cèntims per cada litre de beguda ensucrada.

Una ampolla de plàstic abandonada en una platja italiana
Una ampolla de plàstic abandonada en una platja italiana / Max Rossi (Reuters)

La Cambra dels Diputats d'Itàlia ha aprovat aquest dimarts de matinada la llei de pressupostos generals, que introdueix alguns impostos sobre l'ús del plàstic i begudes ensucrades, i amb la qual se supera el primer escull per al nou govern entre el Moviment 5 Estreles i algunes formacions progressistes. L'executiu que es va formar a l'agost ha aconseguit evitar la votació d'esmenes en imposar un vot de confiança, tant al Senat, la setmana passada, com a la Cambra dels Diputats, on a altes hores d'aquesta matinada el document ha quedat aprovat amb 312 vots a favor, 153 en contra i dues abstencions.

Amb aquests pressupostos, Itàlia preveu obtindre 32.000 milions d'euros per a l'any vinent i que el creixement siga del 0,6%, el dèficit del 2,2% del producte interior brut (PIB) i el deute del 135,2%. La llei evita l'augment de l'IVA al 21%, cosa que hauria representat ingressar 23.000 milions d'euros.

Entre les entrades, una de les mesures més polèmiques i criticades per l'oposició, ja que penalitza les indústries, hi ha la que estableix un impost al plàstic –45 cèntims per cada quilo– i que inclou el tetrapak, amb la qual cosa s'espera poder ingressar mil milions en tres anys. També s'ha introduït el controvertit "impost al sucre", que suposa 10 cèntims per cada quilo de beguda ensucrada, i que entrarà en vigor a l'octubre del 2020. Per últim, llançaran un nou impost per a les empreses digitals, amb l'objectiu d'arribar a 708 milions d'euros per any.

S'espera recaptar més de 300 milions d'euros del guany de les loteries i jocs d'atzar augmentant al 20% l'impost sobre els guanys que superen els 500 euros. Mentre que s'han assignat prop de 3.000 milions per a reduir impostos sobre la renda en el treball –l'anomenada falca fiscal– als prop de 4,5 milions de treballadors amb ingressos entre 26.600 i 35.000 euros, que rebran uns 500 euros més en el 2020 i 1.000 euros més en el 2021.

El nou pressupost també preveu abolir una part del copagament sanitari. A més, es preveuen inversions per un valor de 2.500 milions entre el 2020 i el 2022, destinades a projectes ecosostenibles. Igualment preveu incentius per a fomentar l'ús de les targetes de crèdit i dèbit com a manera de combatre l'evasió fiscal, per valor de 3.000 milions d'euros el 2021.

També et pot interessar

stats