Itàlia acomiada Il Cavaliere amb un funeral d’estat

Milers de persones han participat en el sepeli de Berlusconi; entre elles, Giorgia Meloni, Sergio Mattarella, Mateo Salvini i Viktor Orban

Taút de Silvio Berlusconi
Taüt de Silvio Berlusconi / Yara Nardi (Reuters)

L’ex primer ministre italià Silvio Berlusconi, mort amb 86 anys dilluns, ha sigut acomiadat aquest dimecres amb honors en un funeral d'estat en la catedral de Milà que ha reunit les majors autoritats del país i la seua àmplia dinastia.

Les restes han sigut vetlades de forma estrictament privada en la seua vil·la d’Arcore, a la perifèria milanesa, però tres dies després de la seua mort han sigut acollides i celebrades amb un funeral en gran davant la plana major de l'Estat.

Aquesta vesprada el seu fèretre ha creuat amb cotxe tota la ciutat fins als peus del temple, on esperaven els seus cinc fills, Marina, Pier Silvio, Barbara, Eleonora i Luigi, i la seua última nóvia, la diputada Marta Fascina, que plorava desconsolada.

Trasllat del taút de Silvio Berlusconi
Trasllat del taút de Silvio Berlusconi / Claudia Greco (Reuters)

El taüt, traslladat després en processó i escortat, ha rebut les honres d'un piquet de l'Exèrcit de terra, la Marina i l'Aeronàutica, mentre les banderes de la plaça —i de tot el país— onejaven a mitja asta. Al carrer, tancat amb reixes, milers de seguidors de l'empresari que esperaven des de primera hora, malgrat la calor de justícia, han trencat en víctors quan el cotxe fúnebre ha arribat. "Un president, només hi ha un president", corejaven centenars d'apassionats del futbol, agraïts per les desenes de trofeus que va conquistar amb el Milà.

Dins del temple esperaven més de 2.000 ànimes, entre polítics —tant aliats com opositors—, empresaris, representants dels òrgans constitucionals, autoritats nacionals i europees i el president de la República, Sergio Mattarella.

Barbara Berlusconi i Luigi Berlusconi durant el funeral de son pare, Silvio Berlusconi
Barbara Berlusconi i Luigi Berlusconi durant el funeral de son pare, Silvio Berlusconi / Yara Nardi (Reuters)

A pocs metres de l’altar, en primera fila, plorava desconsolada Fascina, mig segle més jove i que l'ha acompanyat durant la malaltia, la leucèmia i fins al final. Al seu costat s'asseien els cinc fills del magnat, començant per la seua primogènita, Marina, presidenta de la societat de cartera familiar, Fininvest, així com Pier Silvio, responsable de l'empori televisiu Mediaset, tots dos fruit del seu primer matrimoni amb Carla Dall'Oglio, i els tres més discrets, Bàrbara, Eleonora i Luigi, que va tindre amb l'actriu Veronica Lario, que una fila més arrere cuidava dels quinze nets del polític.

La primera ministra d'Itàlia, Giorgia Meloni, en el funeral de Silvio Berlusconi
La primera ministra d'Itàlia, Giorgia Meloni, en el funeral de Silvio Berlusconi / Yara Nardi (Reuters)

Molt a prop s’ha vist la primera ministra, Giorgia Meloni, secundada per una coalició de partits dretans de la qual formava part el de Berlusconi, Forza Italia, i l'aliat de tots dos i vicepresident, Matteo Salvini. Entre els assistents també ha estat el comissari europeu per a l'Economia i ex primer ministre italià, Paolo Gentiloni, i el primer ministre hongarés, Viktor Orban.

També et pot interessar

stats