Israel tindrà noves eleccions després del fracàs de Netanyahu per a formar govern

La nova cita electoral podria influir en les complicacions legals de Netanyahu, acusat per corrupció i amb una vista judicial pendent a octubre.

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu / Ronen Zvulun (Reuters)

Benjamin Netanyahu, primer ministre d'Israel en funcions, ha fracassat en l'intent de formar govern abans de la data que marca el termini legal. Cinquanta dies després dels últims comicis generals, el Parlament israelià ha aprovat dissoldre's i, d'aquesta manera, s'evita que cap altre partit puga intentar constituir un nou executiu. Les noves eleccions se celebraran el 17 de setembre. 

"He fet tot el que he pogut per a impedir aquestes eleccions innecessàries", ha afirmat Netanyahu després de la votació, amb 74 vots a favor i 45 en contra dels 120 de la cambra. En el seu intent de repetir com a primer ministre, Netanyahu ha xocat amb la mateixa pedra que va desencadenar l'anterior avançament electoral: la llei que obliga a fer el servei militar els jueus ultraortodoxos. Tot i això, està segur que tornarà a guanyar.

Aquesta serà la primera vegada que s'han de repetir les eleccions des de la creació de l'Estat d'Israel. Però la nova cita electoral podria influir en les complicacions legals de Netanyahu, que està acusat de frau, suborn i abús de confiança per la Fiscalia General en tres casos diferents i està pendent d'una vista que tindrà lloc a principis d'octubre.

Encara que s'imposara en els comicis del 17 de setembre, ho tindrà complicat per a formar una coalició suficientment ràpid com per a promulgar una llei que li atorgue immunitat davant la investigació abans que se celebre eixa vista, com ha intentat fer en les negociacions que ha dut a terme en les últimes setmanes. 

També et pot interessar

stats