Israel rebutja la investigació de l'ONU pels 16 morts de Gaza

El ministre de Defensa assegura que la majoria de les víctimes eren terroristes.

Un xiquet ferit durant les protestes a la frontera entre Gaza i Israel a l'hospital d'al-Shifa
Un xiquet ferit durant les protestes a la frontera entre Gaza i Israel a l'hospital d'al-Shifa / Mohammed Salemfoto (Reuters)

Funerals, vaga i dol oficial als territoris palestins i a Jerusalem per les 16 persones mortes en els enfrontaments amb l'exèrcit israelià a la frontera entre Israel i Gaza durant es protestes en l'anomenada Marxa del Retorn. Hi ha també 1.400 persones ferides, 800 per impactes de bala i 600 per inhalació de gasos, segons fonts palestines. Dels ferits, una vintena es troben en estat crític. 

El secretari general de Nacions Unides, António Guterres, ha demanat una investigació independent i respecte als drets humans arran del bany de sang. També el Marroc ha condemnat l'ús excessiu de la força per part de les forces militars israelianes, i el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha acusat al primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, de dirigir un estat terrorista. 

Per la seua banda, el ministre de Defensa israelià, Avigdor Lieberman, ha rebutjat aquesta investigació independent suggerida per Guterres i ha defensat que els seus soldats feren el que havien de fer i que per això mereixen un reconeixement. La majoria de les víctimes, ha conclòs Lieberman, "eren terroristes". El Ministeri d'Assumptes Estrangers israelià ha qualificat les concentracions de provocació perillosa, premeditada i destinada a revifar les flames del conflicte.

La Marxa del Retorn, impulsada per Hamas amb el suport de la resta de forces i partits palestins, commemora la mort, per part de les forces de seguretat israelianes, de sis àrabs el 1976, quan es manifestaven contra la confiscació de 2.000 hectàrees de terreny. 

També et pot interessar

stats