Israel posa en marxa un passaport verd que acredita la vacunació

Es fa a través d'una aplicació descarregada al mòbil i permet entrar a botigues, gimnasos o restaurants.

El passaport verd permet entrar a gimnasos com aquest a Jerusalem
El passaport verd permet entrar a gimnasos com aquest a Jerusalem / Ammar Awad (Reuters)

Israel ha posat en marxa un passaport verd que acredita que s'ha rebut la vacuna i que permet entrar a botigues, gimnasos o restaurants. L'ús del certificat verd es fa a través d'una aplicació només i permet accedir a uns certs espais a persones vacunades o a qui s'haja recuperat de la Covid-19. El passaport és una mesura controvertida, perquè tot i haver rebut la vacuna, les persones poden contagiar la malaltia. Israel és el país del món que ha vacunat més gent contra la Covid-19. Un terç de la població està immunitzada.

Amb la reobertura de gran part dels negocis, Israel fa un pas més cap a la desescalada. Comerços que continuaven tancats, mercats a l'aire lliure, centres comercials, biblioteques o museus han pogut reobrir amb estrictes regles per a la prevenció del virus. Al seu torn, l'alumnat de cinqué i sisé de primària i dels dos últims cursos de secundària poden tornar a les aules en àrees amb una taxa de morbiditat baixa, després que els més xicotets, d'infantil i primers cursos de primària, ja ho feren fa més d'una setmana.

També s'hi permet l'obertura de gimnasos, piscines, hotels i espais per a esdeveniments esportius o culturals −com teatres−, però només s'autoritza l'entrada als ciutadans que ja hagen rebut dues dosis de la vacuna o hagen superat la malaltia. Poden acreditar-ne la condició amb el denominat certificat o passaport verd, un document digital de sis mesos de duració que identifica les dades amb un codi QR. Aquest es pot aconseguir amb una aplicació del Ministeri de Sanitat

L'alçament de restriccions forma part de la segona fase de la desescalada que Israel va iniciar el passat 7 de febrer, després d'un tercer confinament nacional de sis setmanes. S'espera que la tercera etapa comence el 7 de març, quan es preveu la reobertura de cafeteries o restaurants, o la tornada a l'escola dels alumnes de cursos que, ara com ara, fan classes virtuals.

La reobertura gradual al país prossegueix, mentre que l'aeroport internacional de Ben-Gurion està quasi completament clausurat des de finals de gener per a evitar l'entrada de mutacions. Aquesta setmana es va allargar el tancament fins al pròxim 6 de març.

Vacunació

Israel avança també en la seua campanya de vacunació, la més veloç del món: més del 45% de la població ha rebut almenys una dosi de la vacuna de Pfizer. Així mateix, quasi 2,9 milions d'habitants ja n'han rebut la segona. A més, la taxa de contagis ha anat decreixent en les últimes setmanes i, segons les dades de Sanitat, la mortalitat s'ha reduït en el 98,9% entre els qui han rebut la segona dosi de la vacuna després d'almenys 14 dies.

El govern israelià busca immunitzar la major part de població a final de març, quan el país celebrarà eleccions generals. Des de l'inici de la pandèmia, Israel, amb 9,2 milions d'habitants, registra quasi 750.000 contagis i 5.526 morts.

També et pot interessar

stats